În timpul vizitei sale în Mongolia, Papa Francisc vorbește despre toleranța religioasă

Papa Francisc a lăudat sâmbătă înțelepciunea poporului mongol, în armonie cu natura și îmbrățișând spiritualitatea, dar i-a avertizat în același timp pe cei tineri de riscurile corupției și neglijarea mediului.

Francisc, în vârstă de 86 de ani, aflat la prima vizită papală în țara asiatică dintre între China și Rusia, a fost sărbătorit cu o ceremonie oficială de bun venit care a inclus o formație de călăreți mongoli în armură metalică care defilau pe lângă Palatul de Stat.

Papa a făcut semn cu mâna mulțimii în fața unei statui masive de bronz a lui Genghis Khan în timp ce un grup de tineri catolici mongoli strigau „Viva il Papa!”. El caută un aliat neutru în regiunea sensibilă, în timp ce încearcă să îmbunătățească relațiile Vaticanului cu ambii vecini ai Mongoliei.

Tradițiile șamaniste și budiste ale Mongoliei care încurajează traiul în armonie cu natura și cu creaturile ei „pot contribui în mod semnificativ la eforturile urgente și care nu mai pot fi amânate pentru protejarea și conservarea planetei”, a spus papa Francisc. De asemenea, el a lăudat Mongolia pentru toleranța religioasă și politica sa fără energie nucleară, dar a avertizat că corupția este „rodul unei mentalități fără scrupule care a sărăcit țări întregi”.

Mongolia a fost afectată de corupție și de degradarea mediului în ultimii ani, capitala sa suferind din cauza uneia dintre cele mai slabe calități a aerului din lume și a unui scandal privind delapidarea de către oficiali care a stârnit proteste de stradă anul trecut. Întinderi vaste ale teritoriului țării sunt, de asemenea, expuse riscului de deșertificare din cauza schimbărilor climatice, a suprapășunatului și a exploatării miniere.

Papa Francisc a vorbit în piața Sukhbaatar, în fața unei adunări mari de oameni

În piața Sukhbaatar, numită după un erou revoluționar mongol, peste 1.000 de pelerini și alții au sperat să-l vadă pe liderul celor 1,3 miliarde de catolici din lume. În mulțime s-a aflat și mongolul Enkhtur Dagvadorj, care a spus că Francisc „pare o persoană grozavă. El este într-adevăr un personaj global”. “Deși mongolii sunt budiști, este minunat să primim un papă de la Roma în țara noastră. De asemenea, vizita lui este foarte benefică țării noastre din multe aspecte, de la reputație la economie”, a spus el, conform France24.

Sfântul Scaun a reînnoit anul trecut un acord cu Beijingul care permite ambelor părți să aibă un cuvânt de spus în numirea episcopilor în China, o mișcare pe care criticii au numit-o o concesie periculoasă a Vaticanului în schimbul unei prezențe în țară.

Partidul Comunist din Beijing este oficial ateu și exercită un control strict asupra tuturor instituțiilor religioase recunoscute, inclusiv verificarea predicilor și alegerea episcopilor. Papa, care a suferit o operație de hernie în iunie, părea să aibă dificultăți de mers sâmbătă, el a făcut cu prudență pași sprijinit de bastonu atunci când nu era într-un scaun cu rotile.

Duminică, Francisc va conduce o întâlnire interreligioasă și va conduce liturgia în interiorul unei arene de hochei pe gheață nou construită.

citește și:

Papa Francisc a fost așteptat de peste un milion de pelerini în Portugalia

Papa Francisc a fost externat astăzi din spital

Related posts

Leave a Comment