Cum a rămas Clujul fără o grădină zoologică publică

De mai mult de un deceniu și jumătate, județul Cluj a rămas fără o grădină zoologică publică. Singura grădină zoo care funcționa în județ, cea de la Turda, a fost închisă în anul 2007, iar autoritățile locale au fost incapabile să ducă la bun sfârșit proiectul care viza redeschiderea ei. În timp ce, la Turda, autoritățile locale întârzie să redeschidă grădina, un sas care a emigrat în Germania, apoi s-a întors acasă, a deschis pe cont propriu un parc zoo în satul Sălicea, comuna Ciurila.

Grădina zoologică din Turda a fost deschisă în anul 1953. Ea avea o suprafață de 2,7 hectare și 388 de animale. Grădina zoologică a funcționat până în anul 2007, când a fost închisă, pentru că nu respecta normele europene referitoare la bunăstarea animalelor. De atunci și până acum, autoritățile locale nu au reușit să ducă la bun sfârșit proiectele care vizau redeschiderea grădinii zoo, deși existau banii necesari, prin intermediul unei finanțări care fusese oferită de Ministerul Mediului. Cu toate că grădina zoo este închisă de 16 ani, în organigrama Primăriei Turda continuă să ființeze un serviciu public parc zoologic și de agrement.

În anul 2021, a existat o dezbatere publică referitoare la oportunitatea desființării acestui serviciu, însă primarul Cristian Matei a promis că grădina zoologică va fi repopulată. Însă, deocamdată, nu s-a întâmplat nimic.

În timp ce, la Turda, autoritățile și-au demonstrat incapacitatea derulării unui proiect finanțat cu fonduri guvernamentale, în satul Sălicea, comuna Ciurila, un sas care s-a întors în țară din Germania a demonstrat că se poate. Wilhelm Dietrich a înființat, pe cont propriu, un parc zoo, care reunește 512 animale din 70 de specii diferite. El deține maimuțe, ponei, alpaca, lame andine, papagali, porci pitici americani, cerbi lopătari, cerbi carpartini și alte specii. Parcul zoo atrage în fiecare an mai mult de 150.000 de vizitatori. La Sălicea nu există plăcuțe cu inscripția ”Nu hrăniți animalele”. Dimpotrivă, copiii sunt îndemnați să le hrănească și, în prețul biletului de intrare, primesc chiar câte un coșuleț cu hrană pentru animale. Wilhelm Dietrich a declarat că a amenajat acest parc după ce s-a inspirat din parcurile pentru mângâiat animale din Germania, unde copiii sunt îndemnați să interacționeze cu animalele domestice.

citește și:

Doi lei au scăpat din cușcă, la Grădina Zoologică din Rădăuți. Oamenii din zonă au primit mesaj Ro-Alert

Turda va avea patinoar deschis tot timpul anului

Related posts

Leave a Comment