Unul din cele mai importante locuri ale orașului Manchester este Biblioteca din Chetham, fondată în anul 1653. Un loc unic pentru contemplarea furtunilor istoriei moderne. Aici, în vara anului 1845, Karl Marx și Friedrich Engels, după șase săptămâni de cercetări intense au publicat Manifestul Comunist și, în cele din urmă, Capitalul.
Manchester a fost unul din primele orașe industriale ale lumii, iar Engels locuia acolo de la începutul anilor 1840, el a fost trimis de tatăl său în Manchester să se implice în conducerea fabricii de bumbac a familiei. A lucrat în Weaste, Salford, în birourile Victoria Mills a lui Ermen și Engels.
Tatăl lui Engels a crezut că munca la firma din Manchester l-ar putea face pe fiul său să-și reconsidere unele dintre opiniile sale radicale. În drumul său spre Manchester, Engels a vizitat biroul Rheinische Zeitung din Köln și l-a întâlnit pentru prima dată pe Karl Marx.
Inițial nu au fost impresionați unul de celălalt. Marx a crezut în mod eronat că Engels era încă asociat cu tinerii hegelieni berlinezi, cu care Marx tocmai a rupt legăturile.
În Manchester, Engels o cunoaște pe Mary Burns
La Manchester, Engels a cunoscut-o pe Mary Burns, o tânără irlandeză aprigă, cu opinii radicale, care lucra în fabrica Engels. Au început o relație care a durat 20 de ani până la moartea ei
în 1863. Cei doi nu s-au căsătorit niciodată, fiindcă ambii erau împotriva instituției căsătoriei.
În timp ce Engels a considerat monogamia stabilă ca pe o virtute, el a considerat căsătoria reglementată de biserică ca o formă de opresiune de clasă. Burns a fost ghidul lui Engels prin Manchester și Salford și i-a arătat cele mai sărace cartiere pentru cercetările sale.
Engels a avut numeroase aventuri cu un șir lung de femei și, în ciuda faptului că era împotriva prostituției și o descria ca pe o „exploatare a proletariatului de către burghezie”, a plătit și ocazional pentru sex.
În 1846, i-a scris lui Marx: „Dacă aș avea un venit de 5000 de franci, nu aș face altceva decât să muncesc și să mă distrez cu femeile până mă duc pe lumea cealaltă. Dacă nu ar exista franțuzoaice, viața nu ar merita trăită.” Relația sa cea mai controversată a fost cu Sibylle, soția rivalului său, Moses Hess, care l-a acuzat ulterior de viol.
În 1843, Engels scrie prima sa critică a economiei politice
În timp ce s-a aflat în Manchester între octombrie și noiembrie 1843, Engels a scris prima sa critică a economiei politice, intitulată „Conturul unei critici ale economiei politice”. Engels a trimis articolul la Paris, unde Marx l-a publicat în ziarul Deutsch–Französische Jahrbücher (anuarul germano-francez)în 1844.
În timp ce a vizitat în detaliu mahalalele din Manchester, Engels a observat ororile sale, în special exploatarea copiilor și muncitorii suprasolicitați și sărăciți și i-a trimis lui Marx o trilogie de articole.
Acestea au fost publicate în Rheinische Zeitung și apoi în Deutsch–Französische Jahrbücher, unde a făcut o cronică a condițiilor clasei muncitoare din Manchester. Ulterior, el a adunat aceste articole pentru prima sa carte influentă, Condițiile clasei muncitoare în Anglia (1845). Scrisă între septembrie 1844 și martie 1845, cartea a fost publicată în limba germană în 1845.
În carte, Engels a descris „viitorul sumbru al capitalismului și al erei industriale”, de asemenea a evidențiat detaliile mizeriei în care trăiau muncitorii.
Engels îl vizitează pe Marx la Paris și devin buni prieteni
În 1844, Engels a decis să se întoarcă în Germania, pe drum, s-a oprit la Paris pentru a-l întâlni pe Karl Marx, cu care a avut o corespondență mai devreme. Marx locuia la Paris de la sfârșitul lunii octombrie 1843, după ce publicația Rheinische Zeitung a fost interzisă în martie 1843 de autoritățile guvernamentale prusace.
Înainte de a-l întâlni pe Marx, Engels era cunoscut ca un materialist și socialist științific, diferit de de ideile filozofice ale lui Marx.
La Paris, Marx a publicat ziarul Deutsch–Französische Jahrbücher (anuarul germano-francez). Engels l-a întâlnit pe Marx pentru a doua oară la cafeneaua de la Régence de pe Place du Palais, în 28 august 1844. Cei doi au devenit rapid prieteni apropiați și au rămas așa toată viața.
Marx a adoptat ideea lui Engels, că clasa muncitoare va conduce revoluția împotriva burgheziei pe măsură ce societatea a avansează spre socialism și a încorporat aceasta ca parte din propria sa filozofie.
Fiindcă a făcut parte din Liga celor drepți (O organizație comunistă revoluționară care dorea înlăturarea guvernului), Marx a fost expulzat din Paris de autoritățile franceze la 3 februarie 1845 și s-a stabilit la Bruxelles împreună cu soția sa și o fiică.
După ce a părăsit Parisul la 6 septembrie 1844, Engels s-a întors la casa sa din Barmen, Germania, pentru a lucra la Condiția clasei muncitoare în Anglia, care a fost publicată la sfârșitul lui mai, 1845.
În perioada următoare, Engels și Marx au locuit în Belgia, Prusia și au revenit înapoi în Anglia
Din 1845 și până în 1848, Engels și Marx au locuit în Brussels, Belgia era înzestrată cu una dintre cele mai liberale constituții din Europa și a funcționat ca refugiu pentru progresiștii din alte țări. La scurt timp s-au alăturat mișcării Liga comuniștilor germani.
Liga Comuniștilor i-a însărcinat pe Marx și Engels să scrie o broșură în care să explice principiile comunismului. Acesta a devenit – Manifestul Partidului Comunist, mai cunoscut sub numele de Manifestul Comunist.
A fost publicat pentru prima dată la 21 februarie 1848 și se termină cu fraza de renume mondial: „Să tremure clasele conducătoare la o revoluție comunistă. Proletariatul nu are nimic de pierdut decât lanțurile lor. Are o lume de câștigat. Muncitori din toate țările, Uniți-vă!”
După revoluția Franceză de la 1848, care s-a extins și în alte țări europene, Engels și Marx s-au reîntors în Regatul Prusiei, în orașul Cologne (Köln). În timp ce locuiau la Köln, ei au au lucrat ca
redactori pentru un nou cotidian numit “Neue Rheinische Zeitung”.
După un an, în 1849, Engels s-a reîntors în Marea Britanie și s-a angajat din nou la firma tatălui său din Manchester ca să-l ajute financiar pe Marx în timp ce lucra la “Capitalul”.
Spre deosebire de prima sa perioadă în Anglia (1843), Engels se afla acum sub supravegherea poliției. Avea case „oficiale” și „case neoficiale” peste tot în Salford, Weaste și în alte districte din centrul orașului Manchester, unde locuia cu Mary Burns sub nume false pentru derutarea poliției.
Nu se știu prea multe detalii despre perioada asta, deoarece Engels a distrus peste 1.500 de scrisori după moartea lui Marx pentru a ascunde detaliile stilului lor de viață secret.
Engels se mută la Londra
Engels a lucrat la firma familiei până a devenit partener în 1864, cinci ani mai târziu, s-a retras din afacere și s-a putut concentra mai mult pe studiile sale. În acest moment, Marx locuia la Londra, dar au putut să facă schimb de idei prin corespondența zilnică.
Încă din aprilie 1853, Engels și Marx au anticipat o revoluție aristocratico-burgheză în Rusia, care avea să înceapă în „Saint Petersburg cu un război civil în interior”. Modelul pentru acest tip de revoluție împotriva guvernului țarist autocrat în favoarea unui guvern constituțional fusese oferit de “Revolta Decembristă” din 1825.
Deși Engels și Marx anticipau o revoluție care va schimba Imperiul Rus, aceasta nu s-a întâmplat în timpul vieții lor
În ciuda revoltei nereușite împotriva guvernului țarist în favoarea unui guvern constituțional, atât Engels, cât și Marx au anticipat că va avea loc o revoluție în Rusia, care va aduce o etapă burgheză în dezvoltarea Rusiei, care va preceda etapa comunistă.
Până în 1881, atât Marx, cât și Engels au început să contempleze la un curs de dezvoltare în Rusia care să ducă direct la etapa comunistă, fără nevoia unei etape burgheze. Această analiză s-a bazat pe ceea ce Marx și Engels au văzut ca fiind caracteristicile excepționale ale comunei sătești rusești (obșcina).
În 1870, Engels s-a mutat la Londra, unde el și Marx au locuit până la moartea lui Marx în 1883. După moartea lui Marx, Engels și-a dedicat o mare parte din timp editării volumelor neterminate ale lui Marx din Capitalul; cu toate acestea, el a contribuit semnificativ și în alte domenii.
Engels a argumentat cu dovezi antropologice pentru a arăta că structurile familiei s-au schimbat de-a lungul istoriei și că conceptul de căsătorie monogamă a venit din necesitatea bărbaților de a controla femeile și pentru a se asigura că copiii lor vor moșteni proprietatea. El a susținut că o societate viitoare comunistă va permite oamenilor să ia o decizie cu privire la relațiile lor fără constrângeri economice.
CITEȘTE ȘI:
[…] Cum s-a născut comunismul în orașul Manchester […]
[…] Cum s-a născut comunismul în orașul Manchester […]
[…] Cum s-a născut comunismul în orașul Manchester […]
[…] Cum s-a născut comunismul în orașul Manchester […]