Un Dracula din Banat: Bela Lugosi, din Lugoj la Hollywood

Bela Lugosi, actorul de origine maghiară, a fost primul care l-a interpretat pe Dracula, personajul din romanul cu același nume al lui Bram Stoker. Béla Ferenc Dezső Blaskó s-a născut în Lugoj în 1882, care era la vremea respectivă în Austro-Ungariei. Pe la 12 ani a renunțat la școală și s-a angajat ca muncitor. Cariera de actor și-a început-o în 1902 când a jucat roluri mărunte în diverse piese de teatru și operete.

Medaliat pe front

În 1903, Bela a adoptat numele Lugosi pentru a-și onora orașul natal. Între 1913-1919 joacă în mai multe roluri la Teatrul Național din Budapesta. În timpul primului război mondial, Bela a luptat pentru armata austro-ungară,
a primit rangul de locotenent și o medalie pentru participarea sa pe frontul rusesc.

După ce a revenit în viața civilă, a jucat în filme mute ungurești, sub numele de “Arisztid Olt”. La revoluția ungară din 1918 a fost nevoit să părăsească țara împreună cu soția sa, Ilona Szmik. Au locuit în Berlin o perioadă, unde a jucat în diverse filme mute nemțești.

După o sarcină pierdută, soția lui Bela s-a hotărât să se reîntoarcă în Ungaria și a divorțat, iar el a călătorit peste ocean spre New Orleans, SUA, unde a lucrat ca membru al echipajului unei nave comerciale, până a ajuns la New York, unde s-a angajat la teatru. A jucat și în filmele mute din 1923-1926. Pe platourile de filmare s-a întâlnit cu o actriță emigrantă maghiară, Ilona von Montagh cu care a mai lucrat în Europa, cu care s-a și căsătorit.

Bela Lugosi

Dracula, un rol de 3500 de dolari

În 1928, Bela s-a mutat în California. Era deja în perioada turneului piesei de teatru “Dracula” și după, mai multe interpretări ale piesei, a fost distribuit și în filmele de la Hollywood: Femeia cu voal – 1922, Prizonierii – 1929.

În ciuda interpretării sale excelente pe scenă, Lugosi nu a fost prima opțiune a studioului Universal Pictures pentru rolul lui Dracula. Lista candidaților era plină cu actori capabili: Paul Muni, Chester Morris, Ian Keith, John Wray, Joseph Schildkraut, Arthur Edmund Carewe, William Courtenay, John Carradine, Conrad Veidt.

Până la urmă, Bela e distribuit în rolul contelui care nu bea … vin și primește un cec de 3500 dolari (aproximativ 60.000$ în zilele noastre).

Rolul contelui Dracula i s-a potrivit lui Bela ca o mănușă, deoarece era înalt, impunător, nu avea nevoie de machiaj și avea accentul său străin. După Dracula, el a fost distribuit în filme horror, de multe ori ca personaj negativ. Accentul său, deși făcea parte din imaginea sa, i-a limitat viitoarele roluri: Crime în Rue Morgue – 1932, Corbul – 1935, White Zombie – 1932, Pisica neagră – 1934, Raza invizibilă – 1936, Fiul lui Frankenstein 1939,
Vinerea Neagră – 1940, Hoțul de cadavre – 1945.

După 1948, lui Bela Lugosi i-au mai fost oferite mai mult roluri în filme de categoria B. Între timp, a dezvoltat și sciatică cronică de pe urma rănilor suferite pe front și a devenit dependent de medicamente și diverse droguri.

Perioada declinului și colaborarea cu Ed Wood

Pe la sfârșitul vieții, Bela Lugosi a mai primit roluri în filmele regizate de Ed Wood, care era un mare fan al său și l-a descoperit cum trăia la limita sărăciei. Glen sau Glenda (1953) și Mireasa Monstrului (1955) au fost primele filme cu Bela Lugosi în Regia lui Ed Wood.

În anul 1955, proaspăt divorțat și dependent de diverse medicamente și droguri, Bela Lugosi s-a internat la secția de psihiatrie a spitalului general Los Angeles pe o perioadă de 3 luni, timp în care citetea alte scenarii și avea de gând să joace noi roluri în filmele lui Ed Wood. În interviul acordat jurnaliștilor la ieșirea din spital le-a spus că se simte ca nou, iar la 3 săptămâni se însoară pentru a 5-a oară cu o fană înfocată, care i-a scris des cât timp era internat.

Ultimul film al lui Bela Lugosi în regia lui Ed Wood a fost lansat postmortem, Planul 9 din cosmos (1957) și a fost considerat de critici cel mai slab film făcut vreodată, Wood a fost nevoit în unele scene să angajeze o dublură pentru rolul lui Bela, așa că a apelat la chiropracticianul soției sale.

Pe măsură ce speranța de o reveni în lumina reflectoarelor s-a prăbușit, Bela s-a apucat de băut, iar la un an și ceva după ieșirea sa din spital a murit în urma unui infarct.

Bela Lugosi a murit la 73 de ani în august, 1956, a fost îngropat în cimitirul Holy Cross din Culver City, California, îmbrăcat cu unul din costumele folosite pentru rolul lui Dracula.

CITEȘTE ȘI:

Mitul lui Dracula ajută la relansarea turismului în Transilvania

Alex Surducan, clujeanul care caută locul castelului legendarului conte Dracula

Related posts

Leave a Comment