Ding Liren, primul campion mondial al Chinei la șah

China are pentru prima dată un campion mondial la șah, după ce, Ding Liren l-a învins pe rusul Ian Nepomniachtchi în cadrul campionatului mondial de șah 2023. Ding Liren în vârstă de 30 de ani a ieșit victorios după un maraton de 18 partide, jucate într-un interval de 24 de zile, pline de tensiune și întorsături de situație. După primele 14 partide jucate, scorul era 7-7 și a fost nevoie de alte 4 cu un timp mai scurt pentru departajare.

Meciul între campion și candidatul la titlu trebuia să se joace inițial între Magnus Carlsen, deținătorul titlului din anul 2013 și Ian Nepomniachtchi, câștigătorul turneului Candidaților din iulie 2022. După ce Carlsen a declarat că nu-și va apăra titlul, Federația internațională de șah a organizat Campionatul mondial între cei doi finaliști ai turneului candidaților de anul trecut.

Campionatul din acest an a avut loc la Astana, în Kazakhstan, între 9-30 aprilie, la hotelul St Regis Astana. Fondul de premii a fost de două milioane de euro, din care câștigătorul primește 60% și învinsul, 40%, dar în cazul unei egalități după 14 meciuri, premiile sunt 55%, respectiv 45%.

Pentru primele 14 partide, formatul de timp utilizat a fost de 120 minute pentru fiecare jucător în primele 40 de mutări, 60 de minute pentru următoarele 20 de mutări, 15 minute pentru restul partidei, cu un increment de 30 de secunde începând cu mutarea 61. Dacă meciul cu format clasic se termină cu scor egal, următoarele 4 partide se vor juca cu un format de timp rapid de 25 de minute, dacă egalitatea continuă, se vor mai juca alte 2 partide bliț de 5 minute, iar în final după egalitate se va juca un singur meci bliț de 3 minute.

Triumful lui Ding Liren reflectă creșterea Chinei pe scena globală a șahului, după ce în anul 1991, Xie Jun a devenit prima jucătoare din China care a dominat șahul feminin.

CITEȘTE ȘI:

Clujul ar putea avea primul muzeu al șahului din România

Piese de șah din aur de Toledo, marmură de Carrara și cristal de Boemia, expuse la Muzeul de Istorie

Related posts

Leave a Comment