Romulus Augustus a fost ultimul împărat roman

Romulus a fost împăratul Imperiului Roman de Apus, ajuns la putere prin uzurparea predecesorului său, Julius Nepos în anul 475 e.n. Nepos a fugit în Dalmația și a continuat să pretindă titlul imperial din exil, ceea ce a împiedicat legitimitatea lui Romulus și a asigurat că nu va fi niciodată recunoscut de împăratul Imperiului roman de răsărit.

Numele de naștere al lui Romulus Augustus a fost Romulus; el a fost numit după bunicul său matern, un nobil din Poetovio, în Noricum. La urcarea sa pe tronul imperial, el și-a luat și Augustus drept nume propriu, nu doar titlu.

Istoricii au remarcat coincidența că ultimul împărat occidental a purtat numele atât al lui Romulus, fondatorul legendar și primul rege al Romei, cât și al lui Augustus, primul împărat. Forma completă folosită pe monedele sale a fost Dominus Noster Romulus Augustus Pius Felix Augustus.

Romulus Augustus a fost adesea denumit în mod colocvial „Augustulus” ( „micul Augustus”), cu referire la tinerețea sa. „Augustulus” a fost o poreclă batjocoritoare și nu a fost niciodată folosită oficial; toate monedele lui Romulus folosesc numele Romulus Augustus. În greacă, prenumele său Romulus a fost, de asemenea, schimbat în porecla Momylus („mică rușine”).

Au rămas puține dovezi care au supraviețuit în ceea ce privește descendența lui Romulus înafară de familia tatălui său, Oreste despre care se știe că a fost cetățean roman din Panonia. Tatăl lui Oreste a fost un ofițer roman panonian pe nume Tatulus și a avut cel puțin un alt fiu, Paulus, care a servit ca un comes (conducătorul unei provincii).

Romulus Augustus a fost doar un împărat onorific

Numele mamei lui Romulus e necunoscut, bunicul matern al lui Romulus a fost și el un comes, tot sub numele de Romulus, era în viață în anul 449 e.n., când a fost trimis într-o ambasadă la Attila de către generalul Aetius. Oreste și mama lui Romulus Augustus s-au căsătorit înainte de 449.

Este posibil ca Romulus Augustus să fi avut frați mai mari, mai ales având în vedere că Romulus s-a născut la câțiva ani după căsătoria părinților săi. În Roma antică, era obiceiul ca fiul cel mare să fie numit după bunicul său. Faptul că Romulus nu a fost numit Tatulus indică astfel că nu a fost primul născut.

După un interregn care a durat două luni în vest, Romulus, probabil la vârsta de zece ani, a fost proclamat împărat în locul lui Nepos de către Oreste la 31 octombrie 475. El a fost ultimul împărat proclamat în vest. Nu se știe de ce a durat atât de mult interregnul și de ce Oreste, un oficial militar de rang înalt și roman prin naștere, nu și-a luat titlul imperial pentru sine.

Este posibil ca Oreste să se fi așteptat la o recunoaștere formală sau un răspuns din partea împăratului Zenon din est, care nu a venit niciodată. Romulus, pe parcursul scurtei sale domnii de zece luni, a fost doar un împărat onorific.

Tatăl său și-a păstrat funcția de magister militum (titlu militar prin care era împuternicit să guverneze în numele Imperiului Roman), și a condus o mare parte din administrația imperială. Zenon nu a recunoscut niciodată stăpânirea lui Romulus ca împărat în vest, având în vedere că Nepos, investit ca împărat de predecesorul lui Zenon, Leon I, conducea încă în exil în Dalmația.

Odoacru a fost primul rege al regatului Italiei

La 4 septembrie, Odoacru a capturat Ravenna și l-a ucis în timpul luptei pe adjunctul și fratele lui Oreste, Paulus. Romulus a fost capturat, apoi Odoacru și-a asumat controlul asupra Italiei ca primul său rege. Odoacru a cruțat viața tânărului Romulus datorită „tinereții și frumuseții sale”.

Lui Romulus i s-a acordat o pensie anuală de 6.000 de solidi (venitul normal al unui senator roman bogat) și o proprietate în Campania, lângă Napoli, numită castellum Lucullanum (numit astăzi Castel dell’Ovo), construită inițial de consulul și generalul Lucius Licinius Lucullus. în anii 60 î.e.n. Castellum Lucullanum a servit odată ca vilă de pensionare a lui Tiberius (r. 14–37), al doilea împărat al Romei.

Până în antichitatea târzie, Castellum Lucullanum a fost fortificat și probabil a funcționat ca un mic centru administrativ și militar în Campania. Romulus a fost însoțit în Campania de un grup numeros și de câteva dintre rudele sale supraviețuitoare.

Despre domnia lui Romulus au rămas foarte puține înregistrări, cele narative destul de reduse și puținele monede cunoscute, pe lângă faptul că nu există inscripții de semnificație sau legi emise de împărat, îl fac un personaj relativ neînsemnată. Ralph W. Mathisen l-a considerat în 1997 ca fiind „poate chiar cel mai puțin semnificativ” dintre împărații de scurtă durată, de la sfârșitul Imperiului Roman de Apus.

Foto: Ilustrație din secolul al XIX-lea a lui Romulus Augustus predându-și coroana în fața lui Odoacru.

CITEȘTE ȘI:

Romulus, primul rege al Romei

Marcus Licinius Crassus a fost unul dintre cei mai bogați romani

Related posts

One Thought to “Romulus Augustus a fost ultimul împărat roman”

  1. […] Romulus Augustus a fost ultimul împărat roman […]

Leave a Comment