Companiile clujene continuă să angajeze muncitori din străinătate

Companiile clujene continuă să angajeze forță de muncă din străinătate. Și aceasta pentru că muncitorii români sunt foarte greu de găsit, mai ales în județul Cluj. Potrivit unor statistici neoficiale, în Cluj-Napoca, rata șomajului este de trei ori mai mică decât media națională. Această cerere crescută de locuri de muncă este consecința faptului că economia Clujului continuă să crească într-un ritm superior celei naționale.

Foarte multe companii clujene se confruntă cu o mare provocare. Ele au posibilitatea să se dezvolte, inclusiv la nivel internațional, însă își găsesc foarte greu angajați, chiar dacă oferă salarii mai mari decât media națională. Și aceasta pentru că foarte mulți dintre români au plecat în străinătate. De aceea, antreprenorii sunt nevoiți să aducă muncitori din străinătate, inclusiv din țările asiatice, spune fondatorul unei companii din domeniul electronicii, Vasile Vita, care este și consulul onorific al Turciei la Cluj.

Mulți dintre muncitorii străini vin din Asia, însă au început să apară și oferte de muncitori care vin din țările Americii de Sud.

Datorită muncitorilor străini, numărul angajaților din județul Cluj continuă să crească. Potrivit Direcției Județene de Statistică, în decembrie 2023, în județ erau peste 280.000 de persoane angajate, cu aproximativ 5.000 mai multe decât în decembrie 2022. Experții în economie afirmă că această tendință va continua. Potrivit specialiștilor Băncii Mondiale, care au interpretat datele oferite de Eurostat, Clujul este orașul cu cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană din ultimele trei decenii. Economia clujeană este bazată mai ales pe servicii și pe industrie, cu accent pe industriile creative, IT și comunicații. De asemenea, a crescut spectaculos industria serviciilor pentru afaceri. Alte domenii care s-au dezvoltat rapid sunt ingineria și serviciile financiare. Aceeași specialiști consideră Clujul drept cel mai bun loc din România pentru start-up-uri, în condițiile în care economia locală este foarte bine conectată la piețele globale.

Related posts

Leave a Comment