Sonda solară Parker a descoperit sursa vântului solar

Datele preluate de la sonda solară Parker au descoperit sursa vântului solar, un flux de particule energizate care curg din coroana sau din atmosfera exterioară fierbinte a soarelui, către pământ. Una dintre motivațiile cheie din spatele acestei misiunii, denumită după astroficianul Eugene Parker a fost de a determina cum arată vântul solar pe măsură ce se formează lângă soare și cum iese din centrul de gravitație al stelei.

Sonda a fost lansată în anul 2018 și pe măsură ce s-a apropiat la aproximativ 20.9 milioane de km de Soare, instrumentele sale au detectat structuri ale vântului solar unde se genera lângă suprafața soarelui și au înregistrat detalii despre vântul suflat din coroana Soarelui.

Obiectivul misiunii și fenomenele investigate

Sonda spațială Parker a fost special concepută de Nasa pentru a zbura până la 6.4 km de suprafața Soarelui, iar din anul 2021 a devenit prima misiune care a “atins” Soarele. Vântul solar este un flux continuu de plasmă, care conține particule încărcate cu protoni și electroni, fenomenul de anvergură include și o parte din câmpul magnetic solar și se extinde cu mult dincolo de coroană, interacționând cu planetele și mediul interstelar.

Sunt două tipuri de vânt solar, cel rapid care se revarsă prin găurile coroanei de la polii Soarelui cu o viteză maximă de 800 km/s și vântul mai lent, situat în același plan al Sistemului Solar cu Pământul, cu o viteză de 400 km/s.

Pământul nu este de obicei afectat de vântul solar rapid, dar în perioada maximă a ciclului solar, o perioadă de 11 ani în care activitatea Soarelui crește treptat, câmpul magnetic al soarelui se răstoarnă. Această răsturnare a câmpului magnetic cauzează apariția găurilor coronale care eliberează rafalele de vânt solar direct către Pământ.

Înțelegerea sursei vântului solar, poate ajuta oamenii de știință să prezică furtunile solare în spațiu care pot afecta sateliții și rețelele electrice ale Pământului. „Vânturile transportă o mulțime de informații de la Soare către Pământ, așa că înțelegerea mecanismului din spatele vântului solar este importantă din motive practice pe Pământ”, a spus coautorul studiului James Drake, profesor distins de fizică la Universitatea din Maryland, College Park, într-un studiu.

Datele sondei spațiale au dezvăluit că găurile coronale acționează ca niște capete de duș, unde jeturile apar pe suprafața Soarelui sub formă de puncte luminoase, marcând locul unde câmpul magnetic trece prin fotosferă.

Caracteristicile sondei Parker

Cu o viteză maximă de 690.000 km/h (0.064% din viteza luminii), sonda Parker este cel mai rapid obiect construit vreodată de Nasa și de oameni. Costul proiectului s-a ridicat la 1.5 miliarde de dolari, sonda a fost proiectată și construită în laboratorul de fizică aplicată de la Universitatea John Hopkins din Maryland, United States.

Sonda transportă un card de memorie care conține numele a peste 1.1 milioane de oameni, precum și fotografii cu Eugene Parker și o copie a lucrării sale științifice din 1958, care prezicea aspecte importante ale fizicii solare.

Cele mai apropiate întâlniri ale sondei solare Parker și suprafața Soarelui ar putea confirma definitiv sursa vânturilor solare rapide, oportunitățile nu vor întârzia să vină, deoarece Soarele e într-o fază cu un număr tot mai mare de pete și vânturi solare, intensitatea maximă va fi în luna iulie 2025, Stuart Bale de la Universitatea California, Berkeley spune că pe măsură ce sonda avansează spre maximul solar, echipa se poate aștepta la câteva surprize serioase.

CITEȘTE ȘI:

NASA a lansat cu succes racheta Artemis către Lună

16 români au trecut în următoarea etapă a selecției pentru astronauți ai Agenției Spațiale Europene

 

Related posts

Leave a Comment