Samuel Brannan a fost primul milionar din California

Samuel S. Brannan a fost un colonist american, om de afaceri, jurnalist și mormon care a fondat California Star, primul ziar din San Francisco, California. A fost primul care a făcut publicitate Goanei aurului din California și a fost primul milionar din California.

Brannan s-a născut în Saco, Massachusetts (Maine), ca să scape de tatăl său abuziv, el s-a mutat împreună cu sora sa (Mary Ann) și cu soțul ei (Alexander) în Painesville, Ohio, când avea paisprezece ani. Acolo Brannan a învățat meseria de tipograf.

În timpul călătoriei lor în Ohio, cei trei au întâlnit doi bărbați pe care i-au cunoscut mai târziu ca Orson Hyde și Heber C. Kimball, iar cumnatul lui Brannan a cumpărat o copie a Cărții lui Mormon de la acești misionari. În orașul vecin, Kirtland, Ohio, Brannan, Alexander și Mary Ann s-au alăturat Bisericii lui Isus Hristos (a Sfinților Zilelor din Urmă) în 1842.

După moartea tatălui său, Brannan a moștenit o sumă decentă de bani și a investit într-un petic de pământ lângă Cleveland. La scurt timp după ce a făcut investiția, piața s-a prăbușit în zonă și pământul său a devenit lipsit valoare.

El a făcut o vizită rapidă în Maine ca să-și vadă mama bolnavă și apoi a plecat spre New Orleans, unde locuia fratele său Thomas, împreună cu care a cumpărat o presă și un tipar cu puținii bani pe care îi aveau, dar Thomas a murit de febră galbenă la scurt timp după aceea. După această tragedie, Brannan s-a întors în nord, oprindu-se în Indianapolis pentru a promova un ziar care în cele din urmă a eșuat, înainte de a se întoarce la Painesville.

În 1947, Brannan a deschis un magazin în Sacramento

Odată ce Brannan s-a întors la casa surorii sale, și-a reînnoit convingerile religioase și a fost chemat de apostolul Wilford Woodruff să slujească într-o misiune în Ohio. Înainte de această misiune, el s-a căsătorit cu Harriet Hatch și cuplul aștepta primul lor copil.

Misiunea sa s-a încheiat devreme din cauza malariei, după ce și-a revenit, a fost chemat să slujească ca tipograf în Connecticut cu apostolul William Smith. În Connecticut, Brannan s-a îndrăgostit de Ann Eliza Corwin și a plănuit să se căsătorească cu ea fără să divorțeze oficial de prima sa soție.

În 1844, Brannan și Ann Eliza s-au mutat în New York City, unde a început să tipărească un ziar pentru Sfântul Zilelor din Urmă, The Prophet. După ce Joseph Smith și fratele său, Hyrum au fost uciși, Brannan l-a susținut pe William Smith ca profet de drept, ceea ce a dus la excluderea lui din biserică. Un an mai târziu, Brannan a cerut reintegrarea în Cvorumul celor Doisprezece Apostoli, care i-a fost acordată în mai 1845.

În 1847, Brannan a deschis un magazin la Sutter’s Fort, în actualul Sacramento, California.  În acea perioadă, a construit mai multe clădiri  atât în ​​Sacramento, cât și în San Francisco. La începutul anului 1848, angajații lui John Sutter plăteau bunurile din magazinul lui Brannan cu aurul pe care l-au găsit la Sutter’s Mill, lângă Coloma, California, de către angajații lui James W. Marshall, care conducea gaterul lui Sutter.

Unii dintre angajații săi au fost în Batalionul Mormon (în timpul războiului mexicano-american din 1846–1848). Ziarul lui Brannan, California Star, nu a putut publica vestea despre goana aurului, deoarece personalul său a plecat în grabă spre câmpurile de aur.

Brennan a fondat orașul Calistoga în 1861

Cu toate acestea, Brannan deținea singurul magazin dintre San Francisco și câmpurile aurifere, un fapt pe care el l-a valorificat, cumpărând toate târnăcoapele, lopețile și tigăile pe care le-a găsit, apoi a alergat pe străzile din San Francisco, strigând „Aur! Aur pe râul american! A plătit 20 de cenți pentru fiecare tigaie, apoi le-a vândut cu 15 dolari bucata. În nouă săptămâni, a câștigat 36.000 de dolari.”

După ce Brannan a vizitat izvoarele termale din partea superioară a Văii Napa în 1859, el a planificat să construiască o nouă stațiune în zonă. A cumpărat terenul care conținea izvoarele din porțiunea de nord a zonei “Rancho Carne Humana” în 1861 și a fondat orașul Calistoga.

Calistoga se spune că este o combinație a cuvintelor „California” și Saratoga Springs, la modă atunci, în New York. Brannan a fondat, de asemenea, Căile ferate Napa Valley în 1864, ca să ofere turiștilor o modalitate mai ușoară de a ajunge la Calistoga de la feriboturile din Golful San Francisco care erau acostate în valea inferioară Napa la Vallejo.

Calea ferată a fost vândută mai târziu silit în regiunea Napa în 1869. Mulți locuitori mai săraci din Calistoga nu au fost prea mulțumiți de preluarea regiunii de către Brannan. La un moment dat, Brannan a fost împușcat de opt ori, a supraviețuit, dar a trebuit să se folosească de un baston pentru tot restul vieții.

În 1870, Anna Eliza Corwin a divorțat de Brannan. Cei doi s-au despărțit, deoarece Eliza a trăit în Europa de ceva timp, în timp ce Brannan a rămas în California. În urma divorțului, judecătorul a decis că soția sa avea dreptul la jumătate din averea lor în numerar. Majoritatea proprietăților lui Brannan erau în imobiliare și el a trebuit să lichideze proprietățile ca să poată plăti integral acordul de divorț.

După divorț, Brennan s-a mutat în Mexic

În urma divorțului, Brannan a devenit un producător de bere și a dezvoltat o problemă cu alcoolul. A renunțat la orașul pe care l-a ajut să se dezvolte în noul San Francisco și a plecat spre sud, în Mexic. Brannan a înființat o mică fermă în apropierea graniței cu Mexic, în statul Sonora. Acolo avea terenul nou achiziționat, pe care l-a primit în 1880 de la președintele Benito Juárez și de la guvernul mexican după ce a ajutat la expulzarea francezilor nedoriți de pe meleagurile mexicane.

În 1888, la vârsta de 69 de ani, după ce a încasat 49.000 de dolari cu dobândă de la guvernul mexican, Brannan a călătorit la San Francisco ca să-și plătească datoriile.  A renunțat la băutură și și-a plătit toate datoriile, dar a murit fără să lase destui bani pentru plata propriei înmormântări.

Brannan a murit la vârsta de 70 de ani, în Escondido, California, la 5 mai 1889, din cauza inflamației intestinelor. Trupul lui Brannan a zăcut nerevendicat în comitatul San Diego, timp de peste un an, până când a fost recunoscut întâmplător. A primit o înmormântare creștină și timp de mulți ani, mormântul său a fost marcat de un stâlp simplu, apoi  rămășițele sale au fost relocate la cimitirul Mount Hope.

Foto: Izvoarele calde de sulf Calistoga, Napa Co. California.

CITEȘTE ȘI:

Febra aurului în California la mijlocul secolului XIX

Cum au imigrat primii chinezi în SUA

Related posts

Leave a Comment