TIFF 2024, dominat de filme indiene

Cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania și-a stabilit câștigătorii. Cele mai multe dintre premii, inclusiv Trofeul Transilvania, au fost câștigate de filme indiene.

Teatrul Național Român din Cluj-Napoca a găzduit ceremonia de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Marele câștigător al festivalului este filmul indian Fetele tot fete. Pelicula a câștigat Trofeul Transilvania și un premiu în valoare de 10.000 de euro. Filmul este regizat de Shuchi Talati și vorbește despre ce înseamnă să fii femeie într-un sistem opresiv. Pelicula relatează povestea unei adolescente dintr-un pension din Himalaya. Un alt film indian, Fata îndărătnică, a primit Premiul Special al Juriului, în regia lui Vinothraj Palani. Regizorul indian a fost premiat la TIFF și în 2021, pentru filmul său de debut, Petricele. Tot în cadrul galei TIFF, regizorul Sebastian Quebrada a primit Premiul pentru Cea Mai Bună Regie, pentru filmul Celălalt Fiu. Premiul pentru Cea Mai Bună Interpretare a revenit unui actor iranian. Este vorba de Hassan Pourshirazi, pentru rolul jucat în filmul Bătrânul Burlac.

Un al premiu important, cel pentru Lungmetraj în cadrul Zilelor Filmului Românesc, a revenit peliculei Clasat, în regia lui Horia Cucută și George ve Ganaeaard. De asemenea, documentarul Alice On&Off, regizat de la Isabela Tent, a primit Premiul pentru Debut oferit în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Competiția destinată documentarelor a fost câștigată de Kix, regizat de David Mikulan și Balint Revesz. Însă TIFF nu s-a încheiat cu gala de premiere. Festivalul continuă azi și mâine în Cluj.

Publicul TIFF și-a ales și în acest an preferații. Premiul publicului, în valoare de 2.000 de euro, oferit de Mastercard, a mers la Frate de-o vară / Summer Brother (regia Joren Molter), în timp ce Moromeții 3 (regia Stere Gulea) a primit Premiul pentru Cel mai Popular Film românesc din festival (Vodafone Hearts’ Award), în valoare de 2.500 de euro, oferit de Vodafone.

Câștigătorii celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania

Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro: Fetele tot fete (Girls Will Be Girls, r. Shuchi Talati)

Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro: Sebastián Quebrada, pentru filmul Celălalt fiu (The Other Son)

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro: Fata îndărătnică (The Adamant Girl, r. Vinothraj Palani) 

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim: Hassan Pourshirazi, pentru rolul din filmul Bătrânul burlac (The Old Bachelor, r. Oktay Baraheni)

Mențiunea Specială a Juriului: Jarne Heylen și Joël in ‘t Veld, pentru rolurile din filmul Frate de-o vară (Summer Brother, r. Joren Molter)

Premiul publicului, în valoare de 2.000 de euro, oferit de Mastercard: Frate de-o vară (Summer Brother, r. Joren Molter)

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 2.000 de euro, oferit de DACIN SARA și servicii de laborator in valoare de 10,000 de euro, oferite de CINELAB România: Clasat (Dismissed, r. Horia Cucută, George ve Ganæaard)

Mențiunea Specială a Juriului Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj: Weekend în familie (Family Weekend, r. Mihnea Toma)

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania: Alice On & Off (r. Isabela Tent)

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.000 de euro și 5.000 de euro în servicii constând în echipament, cameră electrică și grip oferite de CutareFilm: Flori, fete și băieți (Truth or Dare, r. Simona Borcea)

Premiul secțiunii „What’s up, Doc?”, în valoare de 2.000 de euro, oferit de Tenaris Silcotub: Kix (r. Dávid Mikulán, Bálint Révész)

Mențiunea specială a juriului „What’s Up, Doc?”: Alice On & Off (r. Isabela Tent)  & La Reine (r. Nikola Klinger)

Premiul pentru Cel mai Popular Film românesc din festival (Vodafone Hearts’ Award), în valoare de 2.500 de euro, oferit de Vodafone: Moromeții 3 (r. Stere Gulea)

Premiul Juriului Ecumenic, în valoare de 1.000 de euro, oferit de SIGNIS și INTERFILM unui film din competiția festivalului: Frate de-o vară (Summer Brother, r. Joren Molter)

Mențiune specială a Juriului Ecumenic: Unde merg elefanții (r. Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga)

Premiul SIGNIS, în valoare de 500 de euro, oferit de SIGNIS România, unui film de scurtmetraj din secțiunea Zilele Filmului Românesc: Pisica moartă (Cat funeral, r. Ana-Maria Comănescu)

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea Zilele Filmului Românesc: Alice On & Off (r. Isabela Tent)

Premiul de excelență: actrița Catrinel Dumitrescu

Premiul Special pentru Contribuția adusă la Cinematografia Mondială: Daniele Luchetti

 

Premii în cadrul programelor TIFF

 

Transilvania Pitch Stop

Premiul Chainsaw Europe – 25.000 de euro în servicii de post-producție: Dancing Angels (Turcia), regizat de Ferit Kilic și produs de Diloy Gülün și Beste Yamalioglu (Karma Films)

Premiul TPS Development, oferit de AVANPOST, în valoare de 5.000 de euro: Curtain (Ucraina), regizat de Valeria Sochyvets și produs de Inna Lastochkina (Contemporary Ukrainian Cinema)

Premiul VILLA KULT pentru dezvoltare, în valoare de 500 de euro: Kid Hazard (România), regizat de Răzvan Marinescu și produs de Irina Enea (Baking Films)

Premiul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, în valoare de 1.500 de euro: Die, please, regizat de Ioana Mischie și produs de Andra MacMasters (Studioset)

Premiul Connecting Cottbus cocoLAB: east-west emerging producers Award – selecția unui producător din România sau Republica Moldova pentru a participa în noul program cocoLAB 2024 dedicat producătorilor în ascensiune: Irina Enea

Drama Room

Premiul pentru cel mai bun proiect de serial, ce constă într-un acord de dezvoltare semnat cu PRO TV: Bucharest Noir, scenariul Andrei Redinciuc

Mențiunea Specială a Juriului: proiectul The Group, scenariul Conrad Mericoffer

Rezidență de creație la castelul Bethlen-Haller, pentru un proiect din Drama Room, oferită de Domeniul Jidvei: Conrad Mericoffer proiectul The Group

 

Full Moon Creative Lab

Premiul Full Moon Creative Lab pentru Dezvoltare, în valoare de 5.000 de euro oferit cu sprijinul Uniunii Europene: ICU – Immortal Care Unit, head writer: Giulio Rizzo, co-scenariști: Sînziana Cojocărescu, Greg Simmons, Nadya Todorova, facilitator Geo Doba

Competiția Locală

Premiul Competiției Locale, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania și servicii de producție în valoare de 10.000 de euro pentru următorul proiect de film al regizorului, acordate de Numa Film: Centimetric (r. Philip Găicean)

Mențiunea Specială a Juriului, constând în servicii de post-producție în valoare de 7.000 de euro, oferite de Numa Film: Cu gust de fum și amintirea verii (r. Ágnes Anna Farkas)

Premiul Special, în valoare de 1.000 de euro, oferiți de McDonald’s România: Mater noster (r. Lehel Fazakas)

***

Alte premii

Premiul juriului tinerilor francofoni, oferit de TV5 Monde și Institutul Francez, constând în achiziția dreptului de difuzare a filmului în cinematografele din România: Amal (r. Jawad Rhalib)

Bursa Alex. Leo Șerban, în valoare de 2.500 de euro, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim – Harmony (r. Norbert Fodor)

Mențiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Șerban, în valoare de 500 de euro, oferită de AFFT: Dezvoltarea platformei online BRICIUL – parteneriat cu asociația ALT Film // ION GNATIUC

Mențiunea specială din cadrul Bursei Alex. Leo Șerban, în valoare de 1.000 de euro, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim unui tânăr actor român care s-a remarcat printr-un succes notabil într-un scurtmetraj sau lungmetraj a cărui premieră a avut loc în anul 2023 sau 2024: Mara Bugarin

Related posts

Leave a Comment