Febra aurului în California la mijlocul secolului XIX

În data de 24 Ianuarie, 1848, James W. Marshall a descoperit aur în Râul American în timp ce lucra la construcția unei mori de apă (Sutter’s Mill în Coloma, California). Din momentul acela veștile au adus aproximativ 300 de mii de oameni în California din celelalte state și din afara Americii.

Fluxul brusc de aur în masa monetară a revigorat economia americană; creșterea bruscă a populației a permis Californiei să devină stat în Compromisul din 1850. Goana aurului a avut efecte severe asupra nativilor californieni și a accelerat declinul populației indienilor din cauza bolilor, a foametei și a genocidului din California.

Aurul a fost descoperit în California încă din 9 martie 1842, la Rancho, San Francisco, în munții de la nord de Los Angeles. Francisco Lopez, originar din California, căuta cai sălbatici și s-a oprit pe malul unui mic pârâu (în Canionul Placerita de astăzi), la aproximativ 4,8 km la est de actualul Newhall și la aproximativ 56 km nord-vest de Los Angeles.

În timp ce caii pășunau, Lopez a săpat după niște ceapă sălbatică și a găsit o mică pepită de aur în rădăcini printre bulbi, S-a uitat și în alte locuri și a găsit mai mult aur. Lopez a dus apoi aurul autorităților care i-au confirmat valoarea, iar apoi s-a reîntors cu alții și au început să caute alte albii de râu cu zăcăminte de aur în zonă.

Au găsit mai multe în secțiunea de nord-est a pădurii, în actualul comitat Ventura. În noiembrie, o parte din aur a fost trimis la Monetăria S.U.A.. În 1843, Lopez a msi găsit aur în Canionul San Feliciano, aproape de prima sa descoperire.

Marshall nu a fost primul om care a găsit aur în California

Minerii mexicani din Sonora au lucrat în depozitele de nisip până în 1846, de asemenea alte descoperiri minore de aur au mai fost făcute de indienii misionari înainte de 1848. Călugării i-au instruit să păstreze secretul locației descoperirilor pentru a evita goana aurului.

În ianuarie 1847, la nouă luni de la începutul războiului mexicano-american, a fost semnat Tratatul de la Cahuenga, care a condus la rezolvarea conflictului militar din California de Sus. Pe 24 ianuarie 1848, James W.

Marshall a găsit aur în conducta de scurgere a unei mori de cherestea (cunoscută sub numele de Sutter’s Mill, lângă Coloma, pe râul American) pe care o construia pentru pionierul din Sacramento (John Sutter). Marshall i-a adus lui Sutter ceea ce a găsit, iar cei doi au testat metalul în privat.

După ce testele au arătat că este aur, Sutter și-a exprimat consternarea, și a dorit să păstreze știrile în tăcere pentru că se temea de ce s-ar întâmpla cu planurile sale pentru agricultură dacă ar exista o goană a aurului în regiune. Războiul mexicano-american s-a încheiat la 30 mai odată cu ratificarea Tratatului de la Guadalupe Hidalgo, care a transferat oficial California către Statele Unite.

La 19 august 1848, New York Herald a fost primul ziar important de pe Coasta de Est care a raportat descoperirea aurului. La 5 decembrie 1848, președintele american James K. Polk a confirmat descoperirea aurului într-o ședință cu congresul.

Drept urmare, indivizii care căutau să beneficieze de goana aurului, au început să se mute în Țara Aurului din California din alte părți ale Statelor Unite. După cum s-a teRemove term: febra aurului ]n california febra aurului ]n californiamut Sutter, planurile sale de afaceri au fost distruse după ce muncitorii săi au plecat în căutarea aurului, iar hoții i-au luat pământul și i-au furat recoltele și vitele.

Populația din San Francisco a crescut de 25 de ori în 2 ani

San Francisco a fost o așezare minusculă înainte de să înceapă goana febra aurului. Când locuitorii au aflat despre descoperire, a devenit la început un oraș fantomă al navelor și al afacerilor abandonate, dar apoi a cunoscut o expansiune odată cu sosirea comercianților și a oamenilor noi.

Populația din San Francisco a crescut rapid de la aproximativ 1.000 locuitori în 1848 la 25.000 de rezidenți cu normă întreagă până în 1850. Minerii locuiau în corturi, cabane de lemn sau cabine demontate de pe navele abandonate.

La începutul goanei aurului, câmpurile cu aur din California erau locuri nereglementate. Când a fost descoperit aurul la Sutter’s Mill, California aparținea teoretic Mexicului, sub ocupație militară americană, ca rezultat al războiului mexicano-american.

Odată cu semnarea tratatului care punea capăt războiului la 2 februarie 1848, California a intrat în posesia Statelor Unite, dar nu a fost un „teritoriu” oficial și nu a devenit stat decât pe 9 septembrie 1850.

La scurt timp după febra aurului, a fost finalizată și calea ferată transcontinentală

California a existat ca o regiune aflată sub control militar, nu exista un organ legislativ civil, executiv sau judiciar pentru întreaga regiune. Rezidenții locali au trăit sub un amestec confuz și schimbător de reguli mexicane și principii americane. Aplicarea laxă a legilor federale, cum ar fi legea sclavilor evadați din 1850, a încurajat sosirea negrilor liberi și a sclavilor care au scăpat.

În timp ce tratatul de încheiere a războiului mexicano-american a obligat Statele Unite să onoreze granturile mexicane de terenuri, aproape toate zăcămintele de aur erau în afara acestor granturi. În schimb, zăcămintele de aur se aflau în principal pe „terenuri publice”, adică terenuri deținute în mod oficial de guvernul Statelor Unite, cu toate acestea, nu existau încă norme juridice și nici mecanisme practice de aplicare.

La câțiva ani de la sfârșitul goanei aurului, în 1863, a avut loc la Sacramento ceremonia de lansare a drumului vestic al primei căi ferate transcontinentale. Finalizarea liniei, aproximativ șase ani mai târziu, a fost finanțată parțial din banii proveniți din Goana aurului. Calea ferată a unit California cu centrul și estul Statelor Unite, călătoriile care durau săptămâni sau chiar luni înainte, puteau fi realizate în doar câteva zile cu ajutorul căii ferate transcontinentale.

Peste noapte, California a câștigat reputația internațională de „statul de aur”. Generații de imigranți au fost atrași în continuare de Visul Californiei, fermierii, foratorii de petrol, producătorii de filme, constructorii de avioane, producătorii de computere și microcipuri și antreprenorii din industria IT au avut fiecare vremuri oportune în deceniile care au urmat după Goana aurului.

CITEȘTE ȘI:

Cum au imigrat primii chinezi în SUA

Cum a fost cucerit Peru de Francisco Pizarro

Related posts

One Thought to “Febra aurului în California la mijlocul secolului XIX”

  1. […] Febra aurului în California la mijlocul secolului XIX […]

Leave a Comment