O dietă ecologică ar putea reduce riscul de deces din cauza bolilor cronice cu 25%

Experții de la Universitatea Harvard au urmărit dietele a 100.000 de oameni pe parcursul a trei decenii într-un studiu de cercetare. Alimentele ecologice pot ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de deces din cauza cancerului, bolilor de inimă și a altor boli cronice cu 25%, au spus cercetătorii conform sky news.

Oamenii de știință americani au descoperit că cei care au urmat o dietă durabilă cu mai multe alimente pe bază de plante, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele și nucile, au decedat în proporție mai mică în decurs de 30 de ani, în comparație cu cei care au mâncat mese mai puțin ecologice.

Pe baza descoperirilor lor, prezentate la Nutrition 2023, reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție din Boston, Massachusetts, cercetătorii au dezvoltat un nou scor de dietă care arată efectele alimentelor asupra sănătății umane, precum și asupra mediului.

Indicele PHDI clasifică alimentele în funcție de mai mulți factori

Cunoscut sub numele de indicele dietei planetare (PHDI), acesta analizează dovezile existente pentru a clasifica alimentele.

Indicele ia în considerare riscul bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul intestinal, diabetul și accidentul vascular cerebral, precum și impactul asupra mediului, cum ar fi utilizarea apei, utilizarea terenurilor, poluarea cu nutrienți și emisiile de gaze cu efect de seră.

Echipa a spus că munca lor se bazează pe cercetările existente care arată că alimentele pe bază de plante sunt mai sănătoase și mai puțin dăunătoare pentru planetă decât carnea roșie și procesată. Cercetătorii speră că acest instrument va ajuta factorii de decizie și organismele de sănătate publică să dezvolte strategii de îmbunătățire a sănătății publice, abordând totodată schimbările climatice.

Echipa a descoperit că scorurile PHDI mai mari au fost asociate cu un risc cu 15% mai mic de deces prin cancer sau boli de inimă, cu 20% mai mic risc de deces din cauza bolilor neurodegenerative și cu 50% mai mic risc de deces din cauza bolilor respiratorii.

Linh Bui, doctorand la Departamentul de Nutriție a Școlii de Sănătate Publică TH Chan a Universității Harvard, a spus că este posibil ca PHDI să fie adaptat pentru diferite țări, în funcție de cultura sau religia lor. Ea a avertizat, de asemenea, că cei cu afecțiuni specifice de sănătate sau cu probleme de accesibilitate la alimente ar putea găsi o dietă ecologică mai provocatoare.

CITEȘTE ȘI:

Noul profesor de informatică de la Harvard este un bot pentru chat

Tot mai mulți studenți vor să studieze programarea, datorită popularității intelgenței artificiale

Related posts

Leave a Comment