Nasa a captat un nou semnal de la sonda sa, Voyager 2, după ce a pierdut contactul cu ea acum o lună, la miliarde de km distanță de Pământ. Luna trecută, nava spațială, care explorează Universul din anul 1977, și-a înclinat antena la două grade distanță de Pământ, după ce a primit o comandă greșită. Ca urmare, sonda a încetat să mai primească comenzi sau să trimită date. Marți, NASA a spus că un semnal de la Voyager 2 a fost captat în timpul unei scanări regulate a cerului.
Voyager 2 se află la mai mult de 19,9 miliarde de km de Pământ, unde se deplasează cu o viteză estimată de 55.346 km/h prin spațiul interstelar. Din 21 iulie, sonda nu a putut să primească comenzi sau să trimită date înapoi către Rețeaua spațială a NASA (o serie de antene radio gigantice din întreaga lume).
Cu toate acestea, cu contactul, deși limitat dar restabilit, există speranță pentru viitorul sondei,
Voyager 2 și geamănul său Voyager 1 sunt singurele nave spațiale care au funcționat vreodată în afara heliosferei, bula protectoare de particule și câmpuri magnetice generate de Soare. Au ajuns în spațiul interstelar în 2018, respectiv 2012.
Sondele au fost concepute pentru a profita de o rară aliniere a planetelor exterioare, care are loc aproximativ la fiecare 176 de ani, pentru explorarea planetelor Jupiter și Saturn.
Fiecare sondă spațială are un disc de stocare cu sunetele, imaginile și mesajele Pământului menite să comunice eventualilor extratereștri detalii despre lumea noastră.
CITEȘTE ȘI:
Vehiculul Nasa a a găsit o “gogoașă” misterioasă pe planeta Marte
Sonda solară Parker a descoperit sursa vântului solar
[…] Nasa a restabilit conexiunea cu sonda spațială, Voyager 2 […]