Muncitorii au descoperit rămășițele principalei sinagogi din München, distrusă de naziști

Rămășițele principalei sinagogi din München, care a fost demolată de naziști în iunie 1938, au fost descoperite recent, spre uimirea comunității evreiești din oraș. Muncitorii au făcut descoperirea în timp ce lucrau la renovarea unui baraj de pe râul Isar, în partea de sud a orașului.

Pe 28 iunie, în timpul lucrărilor de întreținere a barajului (un baraj de dimensiuni reduse), echipa de constructori a observat coloane din fosta sinagogă, împreună cu o tăbliță de piatră inscripționată cu cele Zece Porunci.

Bernhard Purin, șeful muzeului evreiesc din München, a declarat pentru CNN că a fost surprins să audă vestea a doua zi. „Nu m-am gândit niciodată că vom găsi ceva din vechea sinagogă. M-am simțit fericit și trist în același timp pentru această descoperire extraordinară.”, a spus Purin.

Sinagoga a fost demolată cu un an înainte să înceapă cel de-al doilea război mondial

În noiembrie 1938, la cinci luni după ce sinagoga a fost distrusă, naziștii au dezlănțuit “Noaptea de cristal”, care a constant în atacuri violente, sponsorizate de stat, împotriva afacerilor, sinagogilor și caselor evreiești din Germania și Austria.

O parte din zidăria recuperată este împodobită artistic, potrivit lui Purin, care a explicat că tăblița cu inscripția ebraică a celor Zece Porunci ar fi fost poziționată deasupra
cărții sfinte evreiești, Tora.

După ce locul sinagogii a fost nivelat la ordinele lui Hitler, firma de demolare, Leonhard Moll, a depozitat resturile într-un loc din vestul orașului. Pe terenul ocupat cândva de sinagogă, se află acum un magazin universal.

A ieșit mai târziu la iveală, faptul că firma Leonhard Moll a folosit resturile de beton pentru lucrările barajului în 1956. Aproximativ 150 de tone de resturi din sinagogă, precum și din
alte clădiri distruse în război, au fost aruncate în râu, ca parte a proiectului.

Katrin Habenschaden, viceprimarul orașului München, a declarat că este de datoria orașului să returneze artefactele comunității evreiești.
„Exterminarea cetățenilor evrei în timpul erei naziste a început cu distrugerea culturii evreiești. Demolarea sinagogii principale la ordinul lui Hitler a marcat începutul excluderii, persecuției și
distrugerii. Faptul că astăzi putem găsi rămășițe ale clădirii magnifice, cândva care definea peisajul urban, este o lovitură de noroc și mă atinge profund. Viața evreiască a fost și este o parte integrantă a istoriei, prezentului și viitorului orașului nostru.”, a spus viceprimarul.

CITEȘTE ȘI:

Pagina de istorie: Pasiunea lui Hitler pentru pictură

Pagina de istorie: Jurnalul Annei Frank, o mărturie inocentă a ororilor naziste

Related posts

Leave a Comment