Anne Frank a venit pe lume într-o familie în care mama sa, Edith, era religioasă, iar tatăl său, Otto Frank, era posesorul unei biblioteci vaste. Otto Frank își îndemna permanent fiicele, pe Margot și pe Anne, să citească. Otto Frank era un negustor inteligent.
S-au mutat în Olanda
În 1933, când în Germania au ajuns la putere naziștii, el a decis să își mute afacerile la Amsterdam și s-a mutat, la rândul său, în marele oraș olandez. Un an mai târziu, și restul familiei sale s-a mutat în Olanda.
El spera că astfel a reușit să evite barbaria nazistă. Însă, în 1940, Olanda a fost invadată de naziști. Regina Wilhelmina s-a refugiat la Londra, iar olandezii au ajuns la mila invadatorilor. Imediat, naziștii au introdus și în Olanda legile antisemite germane. În aceste condiții, Otto Frank și asociatul său evreu, Hermann van Pels, au decis să își transfere afacerile pe numele unor prieteni olandezi, care nu cădeau sub incidența legilor naziste referitoare la rasă. Mai mult, la sfatul unuia dintre acești prieteni olandezi, Otto Frank a amenajat o ascunzătoare de 50 de metri pătrați în locuința sa. Ascunzătoarea era camuflată de o bibliotecă.
Jurnalul Annei Frank
În 12 iunie 1942, atunci când împlinea 13 ani, Anne Frank a primit cadou un jurnal ale cărui coperți erau decorate cu carouri albe și roșii. A început să își noteze imediat gândurile în acest jurnal, în care consemna fapte zilnice din universul său de copil, sub forma unor destăinuiri către o prietenă imaginară, Kitty.
În data de 5 iulie 1942, sora Annei Frank, Margot, a primit o înștiințare prin care era somată să se prezinte la un lagăr de muncă. În caz contrar, întreaga sa familie urma să fie deportată. În aceste condiții, Otto Frank a decis să își ascundă familia. A înscenat o plecare rapidă din locuință: au lăsat lucrurile în dezordine, precum și un bilet care sugera că au plecat în Elveția. În realitate, însă, familia Frank s-a ascuns în propria casă.
Opt oameni pe 50 de metri pătrați
Peste o săptămână, li s-au alăturat cei trei membri ai familiei van Pels, iar din noiembrie 1942, încă o persoană, Fritz Pfeffer. Cele opt persoane refugiate în ascunzătoarea de 50 de metri pătrați au reușit să scape vigilenței naziștilor timp de doi ani, cu ajutorul unor prieteni olandezi, care îi hrăneau și le aduceau vești, deși știau că își riscă viețile.
Aflați care a fost soarta Annei Frank, a familiei sale, dar și a jurnalului său, din Pagina de istorie a RFI.