Medicii au efectuat transplantul unei inimi de porc într-un pacient uman

Pentru a doua oară în istoria transplanturilor, a fost pusă o inimă de porc într-un recipient uman viu, a anunțat vineri Centrul Medical al Universității din Maryland. Operația revoluționară a fost efectuată pe 20 septembrie la UMMC de aceeași echipă de transplant care a efectuat prima astfel de intervenție chirurgicală experimentală în anul 2022.

Într-un comunicat de presă, spitalul a spus că beneficiarul, Lawrence Faucette, în vârstă de 58 de ani, „respiră în prezent singur, iar inima lui funcționează bine fără nicio asistență din partea dispozitivelor de susținere”, conform CNN.

Faucette avea o boală cardiacă în stadiu terminal. El avea o boală vasculară periferică preexistentă și complicații cu sângerare internă, care l-au făcut ineligibil pentru un transplant de inimă tradițional, a spus reprezentantul spitalului.

El a fost internat la UMMC pe 14 septembrie după ce a prezentat simptome de insuficiență cardiacă. „Singura mea speranță reală este să merg cu inima de porc, xenotransplantul, a spus Faucette spitalului într-un interviu intern cu câteva zile înainte de operație.

Inima de porc folosită provine de la un porc modificat genetic de la Revivcor, United Therapeutics Corporation. Porcul a avut 10 gene modificate, inclusiv trei gene „eliminate” sau dezactivate pentru eliminarea zahărului alfa gal din celulele sanguine ale porcului, care poate declanșa o reacție severă în sistemul imunitar uman, provocând respingerea organelor.

O genă suplimentară a porcului a fost modificată pentru controlarea creșterii inimii porcului, în timp ce 6 gene umane au fost adăugate în genomul porcului pentru a crește acceptarea de către sistemul imunitar.

Pacientul  cu un transplant asemănător a murit la două luni după operație

Universitatea din Maryland a efectuat prima astfel de intervenție chirurgicală experimentală pe David Bennett, în vârstă de 57 de ani, în ianuarie 2022. Bennett a murit la două luni după operație. Deși nu au existat semne de respingere în primele săptămâni după transplant, autopsia a concluzionat că Bennett a murit în cele din urmă de insuficiență cardiacă din „o serie complexă de factori”, inclusiv starea lui Bennett înainte de operație. Bennet fusese deja internat în spital și conectat pe o mașină de bypass cardiac pulmonar timp de 6 săptămâni înainte de transplant.

Potrivit guvernului federal, în SUA există peste 113.000 de persoane pe lista transplanturilor de organe, inclusiv 3.354 de persoane care au nevoie de o inimă. Grupul “Donate Life America” spune că 17 oamenimor în fiecare zi în așteptarea unui organ donator.

CITEȘTE ȘI:

Dr. Nadim Al Hajjar, noul președinte al Asociației Române de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic

Premieră medicală naţională: o fetiţă de trei ani a suferit un transplant de cord

Related posts

Leave a Comment