O inimă de porc în pieptul unui om, transplant în premieră

Chirurgii americani au reușit să transplanteze cu succes o inimă de porc, modificat genetic, la un om. Operația a demonstrat pentru prima dată că o inimă de animal poate continua să funcționeze în interiorul unui om fără a fi respinsă imediat, anunță Școala de Medicină a Universității din Maryland, SUA.

David Bennett, în vârstă de 57 de ani, care a primit inima de porc, fusese declarat neeligibil pentru un transplant uman. În prezent, pacientul este monitorizat îndeaproape de medici pentru a se asigura că noul organ funcționează corect. A fost ultima mea opțiune”, a declarat David Bennett cu o zi înainte de operație. El a petrecut ultimele luni imobilizat la pat și conectat la un aparat care îl menținea în viață. Porcul de la care a provenit inima transplantată a fost modificat genetic pentru a nu mai produce un tip de zahăr care se găsește în mod normal pe toate celulele animalului și care provoacă respingerea imediată a organului. Porcii sunt donatori ideali de organe datorită mărimii lor, creșterii rapide și a puilor mari. În plus, utilizarea de organe de porc este mai favorabilă deoarece carnea animalului domestic este deja folosită ca hrană pentru oameni.

Xenotransplanturile –  transplanturiel de la un animal la un om – nu sunt o noutate în domeniul chirurgiei. Medicii au încercat să facă transplanturi între specii cel puțin din secolul al XVII-lea, primele experimente fiind concentrate pe maimuțele primate. În 1984, o inimă de babuin a fost transplantată într-un bebeluș, poreclit „Baby Fae”, însă acesta, a supraviețuit doar 20 de zile în urma intervenției chirurgicale. Valvele cardiace de porc sunt deja utilizate la om de mai mulți ani, iar pielea suinelor poate fi folosită pentru transplanturi pe victime ale arsurilor.

(foto: University of Maryland Medical Center)

Related posts

One Thought to “O inimă de porc în pieptul unui om, transplant în premieră”

  1. […] din Maryland a efectuat prima astfel de intervenție chirurgicală experimentală pe David Bennett, în vârstă de 57 de ani, în ianuarie 2022. Bennett a murit la două luni după operație. Deși […]

Leave a Comment