La ce să ne așteptăm în timpul eclipsei de soare din 2024

Pasionații de astronomie din America de Nord vor putea să admire o eclipsă totală de soare anul viitor, atunci când soarele va trece peste Mexic, Statele Unite și Canada. Evenimentul celest va avea loc în data de 8 aprilie, următoarea eclipsă totală va fi vizibilă doar în August 2044.

O eclipsă totală de soare are loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare și blochează lumina soarelui. Cei care se află în America de Nord, vor putea să vadă eclipsa totală, oamenii care sunt în afara zonei vor putea să vadă doar o eclipsă parțială, în care Luna blochează doar o parte din suprafața Soarelui.

În timpul unei eclipse totale de soare, cerul se va întuneca așa cum se întâmplă în zori sau în amurg. Deoarece Luna nu apare brusc între Pământ și Soare, evenimentul începe cu o eclipsă parțială care face ca soarele să semene cu o semilună. În funcție de locația de unde este văzută, eclipsa parțială poate dura între 70 și 80 de minute, potrivit NASA.

Când luna traversează în fața Soarelui, razele stelei strălucesc în jurul lunii și creează picături strălucitoare de lumină, fenomen numit “perlele lui Baily”. Cromosfera, sau o parte din atmosfera Soarelui, va străluci într-un cerc subțire roz în jurul lunii în timpul totalității eclipsei. Pe măsură ce luna își continuă drumul în fața soarelui, inelul cu diamant și perlele lui Baily și eclipsa parțială de soare vor apărea pe partea opusă a lunii până când soarele reapare complet.

De unde o să se vadă eclipsa totală

Eclipsa o să apară pentru prima dată peste Oceanul Pacific de Sud și va fi vizibilă prin America de Nord. Coasta Pacificului din Mexic este primul punct de totalitate pe traseu, așteptat la 11:07 a.m. PT. (ora 21.00 p.m. a României). Harta eclipsei totate continuă prin Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire și Maine. Apoi, va traversa Canada în sudul Ontario, Quebec, New Brunswick, Insula Prințului Eduard și Nova Scoția, până pe coasta atlantică în Newfoundland la 5:16 p.m. (3:46 p.m. ET, 10.45 pm ora României).

CITEȘTE ȘI:

Zeci de clujeni au urmărit eclipsa de lună

Sonda solară Parker a descoperit sursa vântului solar

Related posts

One Thought to “La ce să ne așteptăm în timpul eclipsei de soare din 2024”

  1. […] Urme ale unui continent străvechi au fost descoperite pe fundul Oceanului Indian […]

Leave a Comment