Vaticanul a beatificat o familie de polonezi, ucisă de naziști fiindcă a ascuns evrei

Într-o întâmplare fără precedent, Vaticanul a beatificat duminică o familie poloneză de nouă persoane: un cuplu căsătorit și copiii lor mici. Întreaga familie a fost executată de naziști pentru adăpostirea evreilor în timpul celui de-al Doilea război mondial. În timpul unei liturghii ceremonioase în satul Markowa, din sud-estul Poloniei, trimisul papal, cardinalul Marcello Semeraro, a citit formula latină a beatificării familiei Ulma, semnată luna trecută de Papa Francisc.

La Vatican, Papa Francisc a vorbit publicului de la o fereastră în Piața Sf. Petru și a spus că familia Ulma „a reprezentat o rază de lumină în întunericul” războiului și ar trebui să fie un model pentru toată lumea. Papa a invitat apoi mulțimea să aplaude familia și a bătut din palme, iar cei adunați în Markowa au urmărit discursul lui Francisc pe ecrane gigantice amplasate lângă altar.

Anul trecut, Francisc i-a declarat martiri pentru credință pe toți cei din familia catolică Ulma, inclusiv pe copilul cu care Wiktoria Ulma era însărcinată. Ulma au fost uciși acasă de trupele naziste germane și de poliția locală controlată de naziști în primele ore ale zilei de 24 martie 1944, împreună cu cei opt evrei pe care îi ascundeau acasă, după ce au fost trădați.

Familia Ulma e una dintre famillile poloneze care au protejat evreii în timpul celui de-al doilea război mondial

Jozef Ulma, în vârstă de 44 de ani, a fost un fermier, activist catolic și fotograf amator care a documentat viața de familie și a satului. Locuia cu soția sa, Wiktoria, în vârstă de 31 de ani, fiicele lor Stanislawa, 7 ani; Barbara, 6 ani; Maria, 18 luni; și fiii Ladislau, 5; Franciszek, 3; și Antoni, 2.

Familia Ulma, Ianuarie 1943

Odată cu ei au fost uciși Saul Goldman, în vârstă de 70 de ani, împreună cu fiii săi Baruch, Mechel, Joachim și Mojzesz, împreună cu Golda Grunfeld și sora ei Lea Didner cu fiica ei mică Reszla, potrivit Institutului de Stat al Memoriei Naționale din Polonia, IPN, care a documentat meticulos povestea Ulma.

Biserica Catolică s-a confruntat cu o dilemă în beatificarea copilului nenăscut al Wiktoriei și declararea lui martir pentru că, printre altele, nu fusese botezat, ceea ce este o cerință pentru beatificare. Dicasterul pentru Cauzele Sfinților al Vaticanului a emis o clarificare în care spunea că copilul s-a născut de fapt în timpul ororii crimelor și a primit „botezul sângelui” mamei sale martirice.

În Polonia, familia Ulma, e un simbol al curajului a mii de polonezi care și-au asumat cel mai mare risc în timp ce i-au ajutat pe evrei. Prin decretul naziștilor de ocupare, orice ajutor acordat evreilor era pedepsit cu execuție sumară. În Markowa, în 2016 a fost deschis un muzeu al polonezilor care au salvat evrei în timpul celui de-al doilea război mondial.

Polonia a fost prima țară invadată de Germania nazistă, la 1 septembrie 1939. Aproximativ 6 milioane dintre cetățenii săi au fost uciși în timpul războiului, jumătate dintre ei au fost evrei.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Muncitorii au descoperit rămășițele principalei sinagogi din München, distrusă de naziști

Pagina de istorie: Pasiunea lui Hitler pentru pictură

Related posts

Leave a Comment