Victor Miron, clujeanul care a creat bibliotecile pe roți din satele clujene

Una dintre cele mai frumoase inițiative care vizează promovarea lecturii la sate a fost lansată de clujeanul Victor Miron, fondatorul Asociației Cărțile pe Față. El a creat un sistem de biblioteci pe roți. Este vorba de dube dotată cu cărți, care merg periodic prin satele clujene pentru a împrumuta diferite volume celor dornici să citească.

Victor Miron este cunoscut în Cluj pentru inițiativele sale care promovează lectura. A început cu o campanie pe rețelele de socializare, apoi a continuat cu o inițiativă care a asigurat celor care citeau în autobuze, troleibuze sau tramvaie curse gratuite. În anul 2021, Victor Miron, care a fondat o asociație, numită Cărțile pe Față, a obținut o finanțare din partea unui alt ONG, Asociația Zi de Bine. El a cumpărat o dubă, în care a încărcat peste 1.500 de volume și a transformat-o într-o bibliotecă pe roți, care străbate satele clujene. În anul 2022, Victor Miron a mai cumpărat o dubă, astfel că în Cluj au apărut două biblioteci mobile.

Anul acesta, asociația condusă de Victor Miron a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a mai cumpăra o dubă pentru bibliotecă, însă, de data aceasta, clujeanul vrea să investească într-o dubă electrică, pentru a reduce costurile de deplasare. Inițiativa lui Victor Miron nu se limitează la împrumutul și returnarea cărților, ci și la organizarea unor evenimente culturale, precum întâlniri cu diverși intelectuali, care acceptă invitația de a merge la țară pentru a se întâlni cu cititorii. Inițiativa sa este sprijinită de personalități precum Irina Margareta Nistor, Mirela Retegan sau Oana Pellea.

CITEȘTE ȘI:

Patrimoniul cultural imaterial din România, promovat în Polonia

Eveniment cultural organizat de reprezentanții diasporei ucrainene

Related posts

Leave a Comment