Una dintre cele mai frumoase destinații turistice din Transilvania este satul Sâncraiu. Este vorba de o comunitate din Țara Călatei care și-a păstrat patrimoniul arhitectural și care este mândră de tradițiile sale. În sat există peste 40 de pensiuni, iar primăria a înființat un centru de promovare a turismului, care a reușit să atragă vizitatori din țări precum Olanda, Canada, China sau Mexic. Însă cei mai mulți turiști străini provin din Ungaria. Ei vin în număr atât de mare, încât proprietarii de pensiuni glumesc cu faptul că au ajuns să accepte plăți în forinți, euro, dolari și bitcoini.
Satul Sâncraiu este una dintre comunitățile cu o istorie bogată, atestat documentar încă din secolul al XIII-lea. Satul păstrează un patrimoniu arhitectural care pare neschimbat din secolul al XIX-lea, cu case care au fațadele împodobite de o adevărată dantelărie de lemn. În centrul satului se află o colină, pe care a fost ridicată o biserică reformată, zugrăvită în alb imaculat, care are un tavan din lemn casetat, pictat cu motivele florale caracteristice Țării Călatei, inclusiv lalele sălbatice. Frumusețea satului situat la poalele Munților Apuseni atrage foarte mulți turiști, spune primarul Andrei Poka.
Turiștii au ocazia să descopere un sat care pare desprins din poveștile bunicilor, spune fondatoarea agenției de turism Dor Travel, Simona Bartiș.
Figura marelui poet maghiar Ady Endre este una dintre cele mai importante pentru localnici, deoarece acesta și-a scris în Sâncraiu unele dintre cele mai frumoase poezii. Ady Endre a fost unul dintre cei mai apropiați prieteni ai poetului român Octavian Goga, pe care l-a apărat în perioada dualismului austro-ungar, când Octavian Goga avea de suferit din cauza opiniilor sale politice.
CITEȘTE ȘI:
[…] Satul Sâncraiu, o destinație turistică tot mai apreciată […]