„Cămașa cu altiță din Transilvania”

Muzeul Etnografic al Transilvaniei invită publicul interesat să ia parte vineri, 23 iunie 2023, de la ora 14:00, la vernisajul expoziției „Cămașa cu altiță din Transilvania”, care va avea loc la sediul instituției: Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21.

Tehnica realizării cămășii cu altiță a fost inclusă, începând cu 1 decembrie 2022, în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii UNESCO. Altița este un element de croi caracteristic doar cămășii femeiești. Din punct de vedere decorativ, mânecile acestei piese vestimentare sunt împărțite în trei registre ornamentale numite: altiță, încreț și râuri. Încrețul, după cum indică și numele, este realizat printr-o tehnică specială care are ca rezultat o cutare decorativă a pânzei. Râurii se întind de-a lungul mânecii, pornind de la încreț și acoperă de la câțiva centimetri până la întreaga suprafață a acesteia. Poziționată în dreptul umărului, altița este realizată dintr-o bucată de pânză separată, prinsă în partea de jos de mâneca propriu-zisă și este considerată un element identitar pentru românii din Sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Moldova.

Curatorii expoziției sunt Sebastian Paic și Laura Cristina Pop.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei propune sărbătorirea acestei piese de vestimentație în cadrul unei expoziții care va prezenta exemple de cămăși cu altiță provenind din diferite zone etnografice transilvănene, în contextul Zilei Universale a Iei, de Sânziene.

Expoziția va fi deschisă în perioada 23 iunie – 30 iulie 2023, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00, ultima intrare ora 17:00.

Related posts

Leave a Comment