Pandemia de gripă din 1918 este considerată cea mai severă pandemie a secolului XX. A izbucnit în timpul Primului Război Mondial, iar condițiile de război – supraaglomerarea și mișcarea de trupe pe glob, au ajutat la răspândirea ei masivă.
Vulnerabilitatea adulților tineri sănătoși și lipsa vaccinurilor și a tratamentelor au creat o criză majoră de sănătate publică, care a provocat cel puțin 50 de milioane de decese la nivel mondial, 100 de milioane, după alte surse, dintre care aproximativ 675.000 în Statele Unite.
Gripa spaniolă are origine aviară
Gripa spaniolă sau influenza a fost cauzată de un virus numit H1N1, cu gene de origine aviară. Deși nu există un consens cu privire la locul de origine a virusului, acesta s-a răspândit la nivel mondial în perioada 1918-1920.
În Statele Unite a fost identificat pentru prima dată la personalul militar în primăvara anului 1918. Se estimează că aproximativ 500 de milioane de oameni sau o treime din populația lumii s-a infectat cu acest virus. Mortalitatea a fost ridicată la copii mai mici de 5 ani, la persoane între 20-40 de ani și la cele între 65 de ani și mai mult. Caracteristica acestei pandemii a fost mortalitatea ridicată la persoanele sănătoase, care nu aveau și alte afecțiuni, inclusiv cele din grupa de vârstă 20-40 de ani.
Fără tratament
Fără vaccin pentru protecția împotriva infecției gripei și fără antibiotice pentru tratarea infecțiilor bacteriene secundare care pot fi asociate cu infecțiile gripei, eforturile de control la nivel mondial s-au limitat la intervenții non-farmaceutice, cum ar fi izolarea, carantina, o igienă personală bună, utilizarea de dezinfectanți și limitări ale adunărilor publice.
Au fost trei valuri de manifestare a gripei spaniole. Sfârșitul Primului Război Mondial a permis o creștere a numărului de cazuri de gripă spaniolă după ce oamenii au sărbătorit Ziua Armistițiului prin manifestări publice, în stradă, iar soldații au început să fie demobilizați și trimiși acasă.
La Conferința de Pace de la Versailles, în timpul negocierilor de la sfârșitul Primului Război Mondial, președintele american Woodrow Wilson s-a prăbușit. Unii istorici speculează că era slăbit din cauza gripei, care încă se manifesta agresiv la Paris.
Sistem sanitar suprasolicitat
Atunci, ca și acum, sistemul sanitar a fost suprasolicitat, ba chiar depășit de situație. În disperare de cauză, în statul Illinois, de exemplu, a fost votată o lege menită să suplinească lipsa de personal medical: puteai deveni asistentă medicală după doar o zi instruire.
Au ieșit prea repede din izolare
După izbucnirea pandemiei de coronavirus, oamenii de știință au început să se aplece cu mai multă atenție și asupra modului în care autoritățile de atunci au gestionat efectele pandemiei de gripă spaniolă, dar și cum au reușit sau nu să o stăvilească. Istoria gripei spaniole arată că în orașele americane, cel puțin, în care relaxarea măsurilor preventive au fost luate prea curând, al doilea val de îmbolnăviri și de morți a fost mai mare.
Citește aici și alte Pagini de istorie.