8 mai 1945. Germania a capitulat, la capătul celui mai devastator război din istoria omenirii. În Occident, oamenii serbează încheierea războiului astăzi, pe când la Moscova Ziua Victoriei este serbată în data de 9 mai.
De ce există această diferență aflăm de la istoricul Armand Goșu:
”Din motive de fus orar. Ora Europei Centrale 23 înseamnă ora 0 la Moscova. Deci este o chestiune tehnică. Sigur, au fost și niște rațiuni politice pentru care capitularea semnată la Reims, de un general sovietic, Ivan Susloparov, a fost considerată inadecvată de către Înaltul Comandament Sovietic și s-a cerut o reluare a acestei ceremonii, de astă dată la Berlin, în capitala Reich-ului, o ceremonie simbolică, la care să participe mareșalul Jukov.
Ei bine, cei doi generali germani care au semnat capitularea sunt diferiți. Pe 7, la ora 2 și jumătate la Reims a semnat-o Alfred Jodl, din partea germană, iar o zi mai târziu, la Berlin a semnat-o mareșalul Keitel. Dar, procesiunea la Berlin a fost prelungită din cauza întârzierii de traducere, s-au mai adăugat două articole la actul de capitulare, până s-a tradus în franceză, până s-a bătut actul la mașină, a trecut de miezul nopții. Asta explică de ce țările din Europa de Est, care sunt evident pe ora Europei de Est, serbează pe 9 (…) pe când Europa de Vest serbează pe data de 8. Deci sunt două semnături. A doua este, să spunem, cea validă, acceptată și de occidentali ca validă”.
Cine a câștigat, de fapt, războiul?
România în 9 mai 1945 lupta împotriva Germaniei, însă, s-a aflat, ea, cu adevărat, în tabăra învingătorilor?
”După 23 august, sigur, România a ieșit din alianța cu Germania fascistă și s-a alăturat taberei aliate care avea să fie și tabăra învingătoare. Numai că noi adesea uităm faptul că România a luptat cot la cot alături de Germania, Italia, Ungaria, statele Axei, împotriva Uniunii Sovietice, dar și împotriva Marii Britanii, împotriva Statelor Unite vreme de trei ani, 41-42-43-44, deci aproape 4 ani. Efortul României de război alături de Germania a fost foarte important, pentru că întreaga mașină de război germană a funcționat cu benzină din România. Sigur, nouă ne place să țopăim repede în tabăra învingătoare, dar din punct de vedere istoric, în lucrările importante de istorie care apar în străinătate, România este trecută alături de Germania, până în 1944, ca un aliat foarte important al Germaniei, dacă ne uităm și cât de mulți erau militarii români ca număr implicați în campania din Est, împotriva Uniunii Sovietice”, a mai spus Armand Goșu.
Citiți întregul interviu pe RFI.ro.
[…] Citește aici și alte Pagini de istorie. […]