Marele om de stat Iuliu Maniu a fost comemorat într-o atmosferă emoționantă la Cluj. La 70 de ani de la dispariția sa în temnița de la Sighetu Marmației, în Catedrala Greco-Catolică a Martirilor și Mărturisitorilor Credinței din Secolul XX a avut loc un parastas și o evocare istorică.
Parastasul a fost oficiat de PS Claudiu Lucian Pop, episcopul român unit de Cluj-Gherla, asistat de vicarul general, pr. Vasile Tofană SJ, de protopopul greco-catolic Mircea Marțian și de mai mulți preoți români uniți, în prezența unui mare număr de credincioși greco-catolici, ortodocși și romano-catolici, inclusiv membri ai familiei Boilă, înrudiți îndeaproape cu Iuliu Maniu, directorul Bibliotecii Centrale Universitare Lucian Blaga din Cluj, Valentin Orga, președintele Fundației Doina Cornea, Leontin Iuhas, istoricul Cosmin Budeancă și mai multe cadre didactice universitare.
Au urmat evocări istorice ale personalității lui Iuliu Maniu. Președintele Fundației Corneliu Coposu, Ion-Andrei Gherasim, a dat citire unui document scris de Corneliu Coposu care evoca figura lui Iuliu Maniu. Documentul respectiv a fost confiscat de autoritățile comuniste și recuperat printr-un miracol istoric. Au mai vorbit istoricul Cornel Jurju, președintele Clubului Monarhiștilor Clujeni, și jurnalistul Claudiu Pădurean, redactor-șef al ClujToday.ro și președinte al Consiliului de Etică al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei. Cuvântul de încheiere a fost rostit de PS Claudiu Lucian Pop.
La finalul slujbei, cei prezenți au depus coroane și jerbe de flori la statuia lui Iuliu Maniu, care a fost repusă recent pe soclul său, în urma unui protest al societății civile.