Iuliu Maniu, comemorat la Cluj

Cel mai mare om de stat român din prima jumătate a secolului al XX-lea, Iuliu Maniu, a fost comemorat la Cluj-Napoca. La statuia de lângă Bastionul Croitorilor a celui care a realizat Unirea Transilvaniei cu Regatul României s-au strâns zeci de persoane.

Pentru sufletul său, a fost oficiat un parastas greco-catolic, la care au participat protopopii uniți Mircea Marțian și Marius Cerghizan, precum și preoții Teodor Lazăr și Iosif Irimie, alături de diaconul Mihai Roman. Comemorarea a fost organizată de Clubul Monarhiștilor Clujeni. La eveniment au participat personalități precum Leontin Iuhas, fiul regretatei Doina Cornea, ori Tudor Boilă, strănepot al lui Iuliu Maniu, precum și numeroși membri ai Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei.

Părintele Mircea Marțian a vorbit despre importanța moștenirii spirituale a lui Iuliu Maniu, personalitate marcantă a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, care a suferit pentru idealurile sale în închisorile comuniste și care s-a mutat la Părintele Ceresc în 5 februarie 1953, în temnița din Sighetu Marmației. Cel care i-a oferit dezlegarea finală a fost un alt deținut politic: viitorul cardinal Alexandru Todea, pe atunci episcop clandestin. În loc de cârjă arhierească, el avea o coadă de mătură.

Iuliu Maniu (născut pe 8 ianuarie 1873, Șimleu Silvaniei – decedat pe 5 februarie 1953, Sighetu Marmației) a fost un lider politic român de renume, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative la unirea Transilvaniei cu România și pentru lupta sa pentru democrație și libertate.

Iuliu Maniu a fost un membru activ al Bisericii Greco-Catolice și a activat în calitate de avocat al Mitropoliei din Blaj

În calitate de prim-ministru, de lider al Partidului Național Țărănesc sau de șef al Opoziției democratice, Iuliu Maniu a fost un susținător fervent al Bisericii Greco-Catolice. El a apărat drepturile acestei biserici în fața autorităților austro-ungare și, mai târziu, în fața regimului comunist din România. Iuliu Maniu a fost un simbol al moralității și a integrității în politica română, apreciat pentru curajul său și pentru dedicarea sa față de cauza românilor.

Citiți și:

Iuliu Maniu, comemorat la Cluj – Coroane și jerbe de flori la statuia repusă pe soclu

Pagina de istorie: Povestea batistei lui Iuliu Maniu, păstrată cu sfinţenie de Ion Raţiu

Related posts

Leave a Comment