Pagina de istorie: Ziua în care au murit Iuliu Maniu și Ion Mihalache

Data de 5 februarie este o dată fatidică pentru unul dintre cele mai importante partide din istoria modernă a României, Partidul Național Țărănesc. În 5 februarie 1953, în temnița de la Sighetu Marmației, se stingea din viață Iuliu Maniu, cel care a avut un rol decisiv în Unirea Transilvaniei cu Regatul României. Zece ani mai târziu, tot în 5 februarie, dar în temnița de la Râmnicu Sărat, se stingea din viață prietenul și aliatul său fidel, Ion Mihalache, scrie RFI în Pagina de istorie.

Iuliu Maniu a fost, poate, cel mai important om politic român de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Mulți istorici îl consideră drept un model de moralitate rar întâlnit în societatea românească.

El a venit pe lume într-o ilustră familie românească. Se înrudea direct sau prin alianță cu Simion Bărnuțiu, Iuliu Coroianu și Ioan Rațiu. A studiat în Bădăcin, Șimleul Silvaniei, Blaj, Zalău, Cluj, Budapesta și Viena. A devenit doctor în Drept la Viena, apoi s-a întors în Transilvania, la Blaj. A fost numit avocat al Mitropoliei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, precum și profesor de Drept civil la Academia Teologică Greco-Catolică, în 1896.

În calitate de președinte al Societății Academice Petru Maior, care îi reunea pe studenții români din Budapesta, a devenit, la 24 de ani, membru în comitetul de conducere al Partidului Național Român. În anul 1906, Iuliu Maniu a fost ales deputat de Vințu de Jos. În Parlamentul din Budapesta a fost un deputat combativ, de aceea, autoritățile maghiare au făcut tot posibilul pentru a împiedica realegerea lui. Așa că Iuliu Maniu a revenit la Blaj.

În anul 1915, pentru că episcopii greco-catolici au refuzat să depună un jurământ de credință față de Regatul maghiar, drept represalii, Iuliu Maniu a fost încorporat ca ofițer în armata austro-ungară, deși ar fi trebuit să fie scutit de recrutare. A fost trimis pe frontul din Italia, unde a fost grav rănit. În anul 1918, el a dezertat și a revenit în Transilvania, pentru a conduce mișcarea națională a românilor.

Află cum a murit Iuliu Maniu din articolul de pe RFI.ro.

Related posts

One Thought to “Pagina de istorie: Ziua în care au murit Iuliu Maniu și Ion Mihalache”

  1. […] om de stat Iuliu Maniu a fost comemorat într-o atmosferă emoționantă la Cluj. La 70 de ani de la dispariția sa în temnița de la Sighetu Marmației, în Catedrala Greco-Catolică a […]

Leave a Comment