Dispută legată de statuia lui Iuliu Maniu din Cluj: Societatea civilă protestează, iar Emil Boc afirmă că statuia va fi reamplasată

Lucrările care vizează modernizarea străzilor din jurul Universității Babeș-Bolyai sunt executate inclusiv în jurul zidurilor cetății medievale a Clujului. În zona Pieței Ștefan cel Mare, lucrărilor au însemnat îndepărtarea statuii lui Iuliu Maniu.

Drept urmare, azi, la redacție, am primit următorul protest din partea societății civile:

”Am aflat cu stupoare că statuia (bustul) făuritorului de țară, Iuliu Maniu, de la Cluj-Napoca a fost dată jos cu excavatorul pentru lucrări în zona respectivă, despre care Primăria Cluj-Napoca nu a dat până la această oră nici o explicație.

IULIU MANIU este un exemplu și un model pentru toți cei care pun pe primul plan principiile și valorile adevărate pe care a fost clădită această țară și această națiune. În anul în care se împlinesc 150 de ani de la naștere și 70 de ani de la moarte, a împieta asupra memoriei lui IULIU MANIU este cu adevărat un gest reprobabil.

Ignoranța și lipsa de educație morală este la fel de gravă ca și tortura în sine, de aceea, în numele memoriei, al responsabilității față de istoria noastră și al datoriei față de generațiile următoare cerem administrației locale din Cluj-Napoca să dea explicații și să dispună cât mai repede posibil repunerea la loc a monumentului din strada Baba Novac.

Semnatarii:

Fundația Corneliu Coposu – președinte executiv, Ion-Andrei Gherasim

Fundația Academia Civică – președinte, Ana Blandiana

Asociația Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Bădăcin – președinte, Pr. Cristian Borz

Fundația Culturală Memoria – președinte, Nicolae Constantinescu

Clubul Monarhiștilor Clujeni – președinte, Cornel Jurju

Asociația 21 Decembrie 1989 – președinte, Teodor Mărieș

Fundația Doina Cornea – președinte, Leontin Iuhas

Biblioteca Centrală Universitară Cluj-Napoca – director, Valentin Orga

Familia Boilă M. – strănepoți Iuliu Maniu”

Reporterul ClujToday.ro i-a adresat o întrebare oficială primarului Emil Boc pe această temă. Iată răspunsul primit de la edil:

”În primul rând, aș dori sa ii asigur pe toți clujenii cu privire la faptul ca statuia lui Iuliu Maniu reprezintă un monument valoros al orașului nostru și statuia va fi păstrată pe același amplasament.

Având în vedere proiectul european aferent străzilor din zona Centrală( Kogălniceanu, Baba Novac etc), statuia a fost luată de pe soclu si așezată lângă zidul bastionului învelită într-o protecție de pânză, pentru că prin prin proiect se reface cota solului și soclul statuii, după care se repune pe poziție.

La fel s-a procedat cu statuile lui Eminescu și Blaga in cadrul proiectului din fata Teatrului Național.

Luni vom comunica întregul calendar de lucru in zona pentru informarea tuturor celor interesați.

Va asigurăm, încă o dată, de întregul nostru respect și apreciere fata de marea personalitate a politicii românești, Iuliu Maniu.
(Specialiștii nu au recomandat mutarea statuii luate de pe soclu, pe perioada lucrărilor, în vederea evitării oricărui risc de deteriorare).
Cu respect, Emil Boc”

Related posts

3 Thoughts to “Dispută legată de statuia lui Iuliu Maniu din Cluj: Societatea civilă protestează, iar Emil Boc afirmă că statuia va fi reamplasată”

  1. […] Dispută legată de statuia lui Iuliu Maniu din Cluj: Societatea civilă protestează, iar Emil Boc… […]

  2. […] Senatorul Forța Dreptei, Adrian Oros, fost ministru al Agriculturii, îl critică dur pe fostul său coleg din PNL, primarul din Cluj, Emil Boc. Adrian Oros a publicat o postare pe Facebook în care își exprimă nemulțumirea legată de modul în care Primăria a gestionat situația legată de demontarea statuii lui Iuliu Maniu. […]

  3. […] statuii a stârnit un protest al societății civile. De asemenea, au existat oameni politici, precum senatorul Adrian Oros, care au cerut repunerea […]

Leave a Comment