Ce a însemnat “Pax Romana” pentru Imperiul Roman

“Pax Romana” e o perioadă de aproximativ două secole în care Imperiul Roman și-a atins cea mai mare întindere teritorială în anul 117 e.n., în timpul împăratului Traian. Populația imperiului a atins un maxim de până la 70 de milioane de oameni, ceea ce reprezentat aproximativ 33% din populația lumii la vremea respectivă. Potrivit lui Cassius Dio, domnia dictatorială a lui Commodus, urmată mai târziu de Anul celor cinci împărați și criza secolului al treilea, a marcat transformarea „de la un regat al aurului la unul al fierului și al ruginii”.

Pax Romana (pacea romană) care se întinde între 27 î.e.n. și 180 e.n., este una dintre cele mai durabile perioade de pace din istoria civilizației. Arthur M. Eckstein a scris că perioada trebuie privită în contrast cu războiul mult mai frecvent din Republica Romană a secolelor IV-lea și III î.e.n.

Pax Romana a apărut în timpul Republicii, intervalul său temporal a variat, de asemenea, în funcție de regiunea geografică: „Deși datele standard ale manualelor pentru Pax Romana în Marea Mediterană, sunt 31 î.e.n. 250 e.n., adevărul este că pacea romană a apărut în mari regiuni ale Mediteranei la o dată mult mai timpurie: Sicilia după 210 î.e.n., Peninsula Italică după 200 î.e.n., în cea mai mare parte a Peninsulei Iberice după 133 [î.e.n]; Africa de Nord după 100 î.e.n. și după perioade din ce în ce mai lungi în Orientul grecesc.”

Prima înregistrare cunoscută a termenului “Pax Romana” apare într-o scriere a lui Seneca cel Tânăr în anul 55 e.n. Conceptul și-a răspândit influența și a făcut obiectul unor teorii și încercări de a-l copia în epocile ulterioare. Arnaldo Momigliano a remarcat că „Pax Romana este o formulă simplă de propagandă, dar un subiect dificil de cercetare”.

Pax Romana a început după Bătălia de la Actium

Pacea Romană a început când Octavian Augustus i-a învins pe Marc Antoniu și Cleopatra în bătălia de la Actium pe 2 septembrie 31 î.e.n. și a devenit împărat roman. Lipsit de un precedent bun de guvernare de succes a unui singur om, Augustus a creat o juntă a celor mai influenți magnați militari și a fost liderul lor.

Când Octavian i-a unit pe acești magnați de frunte într-o coaliție, el a eliminat perspectiva războiului civil. Pax Romana nu a fost imediată, în ciuda sfârșitului războaielor civile, deoarece luptele au continuat în Hispania și în Alpi.

Cu toate acestea, Augustus a închis Porțile lui Ianus (o ceremonie care indica faptul că Roma era pe timp de pace) de trei ori, mai întâi în 29 î.e.n., apoi în 25 î.e.n. A treia închidere este nedocumentată, dar Inez Scott Ryberg și Gaius Stern au datat în mod convingător a treia închidere în anul 13 î.e.n. odată cu punerea în funcțiune a altarului dedicat păcii, Ara Pacis.

În timpul celebrării jocurilor seculare din 17 î.e.n., a fost mediatizat Conceptul Păcii, iar în 13 î.e.n. a fost proclamat, când Augustus și Agrippa s-au întors împreună de la pacificarea provinciilor.

În timpul Păcii Romane s-a dezvoltat comerțul mediteranean

În timpul Păcii Romane a crescut și comerțul în Marea Mediterană. Romanii au navigat spre Est pentru achiziționarea mătăsii, a pietrelor prețioase, onixului și a mirodeniilor. Romanii au beneficiat de profituri mari, iar veniturile în Imperiul Roman au fost ridicate datorită comerțului din Mediterană.

Întrucât Pax Romana a lumii occidentale inițiată de Roma a fost în mare parte contemporană cu Pax Sinica (pacea chineză) a lumii orientale a dinastiei Han, călătoriile pe distanțe lungi și comerțul în istoria Eurasiatică au fost stimulate în mod semnificativ în aceste epoci. Conceptul de Pax Romana a fost extrem de influent și au existat diferite încercări de imitație în Imperiul Bizantin și în Occidentul creștin, unde s-a transformat în Pacea și Armistițiul lui Dumnezeu (pax Dei și treuga Dei).

Foto: Scenă de stradă romană de Ettore Forti, de la Sfârșitul secolului al XIX-lea.

CITEȘTE ȘI:

Cum era împărțită societatea în Roma antică

Pagina de istorie: Tetrarhia care a împărțit Imperiul Roman în patru regiuni de guvernare

 

Related posts

2 Thoughts to “Ce a însemnat “Pax Romana” pentru Imperiul Roman”

  1. […] Ce a însemnat “Pax Romana” pentru Imperiul Roman […]

Leave a Comment