Uniunea Europeană promite ajutor urgent pentru salvarea economiei Ucrainei. Despre ce sumă este vorba

Șefa diplomației europene, Catherine Ashtone, este așteptată azi la Kiev, unde va discuta cu autorităţile ucrainene măsurile destinate redresării economiei acestei ţări.

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional sunt gata să ofere un sprijin urgent Ucrainei, pentru a opri picajul economic al acestei ţări. Azi, şefa diplomației europene, Catherine Ashtone, este așteptată la Kiev, unde urmează să discute cu privire la măsurile destinate redresării economiei ucrainene. În acelaşi timp, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Elmar Brok, a anunţat că Uniunea Europeană este dispusă să ofere noului guvern ucrainean aproximativ 20 de miliarde de euro pentru aplicarea reformelor. Afirmaţiile sale au fost întărite de ministrul britanic de finanțe George Osborne, citat de Reuters. Acesta susţine că Marea Britanie este pregătită să oferă sprijin financiar Ucrainei prin intermediul sistemelor stabilite de FMI şi Uniunea Europeană. „Este foarte, foarte devreme, sunt primele zile, primele ore, dar poporul Ucrainei pare să fi demonstrat voința de a-și lua în mâini viitorul țării lor, de a avea legături mai strânse cu Europa. Nu cred că ar trebui să respingem, ci să îmbrățișăm acest lucru”, a declarat Osborne, într-o conferință de presă la Singapore, după care a adăugat: „Noi ar trebui să fim pregătiți pentru a furniza asistență prin intermediul organizațiilor, cum ar fi FMI și, desigur, o bună parte din acesta va fi sub forma de împrumuturi, dar vor fi binevenite și investiții în economia Ucraina”.
Osborne nu a menționat însă suma pe care Marea Britanie sau alte țări și instituții financiare internaționale sunt dispuse să o acorde Ucrainei, sub formă de împrumuturi. Totuşi, surse din anturajul ministrului britanic de finanțe au precizat că Londra nu intenționează să acorde ajutor Ucrainei în mod unilateral, dar că este gata să contribuie la pachetul de asistență financiară împreună cu alți parteneri occidentali.

Related posts

Leave a Comment