Record negativ: România e campioană europeană la creşterea preţurilor

România şi Estonia se situează pe primele locuri în Uniunea Europeană la creşterea medie a preţurilor, dar şi la capitolul inflaţie.Două ţări ex-comuniste, România şi Estonia, deţin un record negativ la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (ianuarie 2013-decembrie 2013), cu un avans de 3,1% şi, respectiv, 2,9%.
România a înregistrat, în luna ianuarie, o rată anuală a inflaţiei de 1,2%, faţă de media din Uniunea Europeană (0,9%). Toate cirele au fost publicate azi de Oficiul European de Statistică Eurostat. Totodată, în zona euro, rata anuală a inflaţiei a fost în ianuarie de 0,8%.
Ţările cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei sunt Cipru (minus 1,6%), Grecia (minus 1,4%) şi Bulgaria (minus 1,3%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost în Marea Britanie şi Finlanda (ambele cu 1,9%).
De curând, Banca Central Europeană şi-a revizuit în jos estimările privind rata inflaţiei în zona euro pentru 2013 şi 2014, până la 1,4% şi, respectiv, 1,1%. Totodată, potrivit primelor sale prognoze pentru anul viitor, media inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze la 1,3%, sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

Related posts

Leave a Comment