Lumea se confruntă cu o „criză a apei fără precedent”, determinată de cererea în creștere și de accelerarea crizei climatice, potrivit unui nou raport. Un sfert din populația lumii se confruntă în prezent cu lipsa apei în fiecare an, iar până în 2050 se estimează că încă 1 miliard de persoane vor fi afectate, potrivit Atlasului de apă al Institutului Mondial de Resurse și controlul apelor, publicat miercuri, conform CNN.
Țările cu un nivel de stres al apei extrem de ridicat înseamnă că folosesc aproape toată apa pe care o au, cel puțin 80% din aprovizionarea cu surse regenerabile, potrivit raportului, care este publicat la fiecare patru ani. Raportul a constatat că 25 de țări, reprezentând 25% din populația globală, se confruntă cu un stres extrem de ridicat de apă în fiecare an, Bahrain, Cipru, Kuweit, Liban și Oman fiind cele mai afectate. Chiar și o secetă de scurtă durată ar putea pune aceste țări în pericol de a rămâne fără apă.
La nivel global, cererea de apă s-a dublat din 1960, iar raportul prevede că aceasta va crește cu încă 20 până la 25% până în 2050. Creșterea cererii de apă rezultă dintr-o serie de factori, inclusiv creșterea numărului populației și cerințele industriilor precum agricultura, împreună cu politicile de utilizare a apei și lipsa investițiilor în infrastructură.
În raport au fost enumerate și câteva soluții
Raportul sugerează diferite măsuri pentru prevenirea creșterii stresului în timpul unei crize de apă. Acestea includ măsuri naturale, cum ar fi conservarea și refacerea zonelor umede și pădurilor, fermierii care adoptă tehnici mai eficiente de irigare, cum ar fi irigarea prin picurare, și factorii de decizie care se concentrează pe sursele de energie care nu se bazează atât de mult pe apă, cum ar fi solar și eolian.
CITEȘTE ȘI:
Schimbările climatice schimbă agricultura din Câmpia Transilvaniei
Cluj-Napoca, oraș inteligent și neutru din punct de vedere climatic până în 2030
[…] Un sfert din populația lumii se confruntă cu lipsa apei […]