Tradiții miraculoase de Sfântul Andrei, păstrate în Transilvania

Transilvania păstrează vechi tradiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei. Etnologii au decriptat patru niveluri de înțelegere a acestei sărbători. Și o curiozitate: singurul loc din România în care se află cu certitudine moaște ale Sfântului Apostol Andrei se află la Cluj-Napoca. Este vorba de Biserica Greco-Catolică Înălțarea Sfintei Cruci, în altarul căreia au fost așezate moaștele dăruite de Vatican prin intermediul cardinalului Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale.

În Transilvania, există patru niveluri de înțelegere a sărbătorii de Sfântul Andrei. Primul este legat de personajul istoric. Sfântul Apostol Andrei a fost trimis să vestească popoarelor Cuvântul Domnului. Există o însemnare a lui Eusebiu din Cezareea care arată că Sfântul Apostol Andrei ar fi ajuns pe teritoriul actualei Românii, în provincia romană Scythia Minor. Această ipoteză este contestată de unii istorici. Un alt nivel de înțelegere este bazat pe o confuzie între Sfântul Apostol Andrei și o legendă greacă a Sfântului Andrei Cretanul. La rândul ei, această legendă este bazată pe cea a lui Oedip. Concret, legenda spune că Andrei și-ar fi ucis tatăl, apoi și-ar fi asumat o penitență aspră. Timp de 100 de ani, ar fi locuit sub pământ, într-o fântână. După un secol, atunci când a revenit pe pământ, ar fi fost complet transformat, într-un sihastru sfânt. Cel de-al treilea nivel este bazat pe o tradiție slavă precreștină. Este vorba de Indreiul Fetelor sau noaptea în care fetele pot face vrăji pentru a-și afla ursitul, spune directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, istoricul Tudor Sălăgean, prezent la Via Cluj TV.

Cel de-al patrulea nivel de înțelegere a sărbătorii este specific acestui spațiu. Este vorba de Indreiul Lupilor. În această seară, oamenii își pierd capacitatea de a face ordine în spațiul exterior. De aceea, ei se retrag în locuințe pe care le protejează cu usturoi împotriva lupilor și strigoilor, mai spune istoricul Tudor Sălăgean.

Dincolo de legende, există o certitudine: Sfântul Apostol Andrei este unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți în România. Există, cu siguranță, și un loc în care se păstrează moaște ale acestuia. Este vorba de Biserica Greco-Catolică din cartierul clujean Făget. Moaștele, aduse de la Vatican, au fost puse în masa sfântului altar.

Related posts

Leave a Comment