Povești de viață în luna magiei: Alex Bologa, românul care a demonstrat că se poate

Florin Alexandru Bologa, sau Alex, așa cum este cunoscut sportivul paralimpic, a reușit să facă ceea ce nu mulți dintre români s-ar fi încumetat. El a demonstrat că se poate și că “nu există limite dacă vrei cu adevărat”.

În ciuda faptului că este complet nevăzător, judoka a reușit să ducă faima României mult peste hotarele țării noastre și să ne facă mândri că suntem români. Ultima sa perfomanță, în acest context, fiind medalia de bronz, pe care a adus-o, la Cluj, de la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.

Alex este complet nevăzător de la vârsta de 6 ani, dar acest lucru nu l-a împiedicat să facă performanță într-un domeniu în care, la prima strigare, este destul de complicat, un domeniu ce presupune sacrificii enorme chiar și pentru cineva care reușește să vadă, la propriu, nu doar cu ochii minții.

Scurtă biografie

Născut, în Derșida, un sat în comuna Bobotajudețul Sălaj, de la vârsta de 3 ani a avut probleme de vedere. A venit la Cluj-Napoca pentru a urma cursurile Liceului Special pentru Deficienții de Vedere, rămânând departe de părinții săi, plecați la muncă în Spania. După ce a absolvit liceul, a făcut facultatea de Psihopedagogie Specială din cadrul Universității “Babeș-Bolyai”.

“Pot spune că aici mă simt acasă. Sunt de mai mulți ani în Cluj și m-am obișnuit deja”, declară, cu toată sinceritatea, tânărul.

Despre Alex, dincolo de sport

Chiar dacă toți îl cunosc prin prisma sportului practicat, nu mulți știu cum este, de fapt, în viața reală, Alexandru și ce preferințe are. Am încercat să aflu mai multe despre el ca om, nu neapărat ca și sportiv. Am aflat, astfel, că dacă ar fi să aleagă între munte și mare, ar alege, fără pic de regret, marea.

“Cred că alegerea mea se datorează și faptului că, pentru a-mi păstra forma fizică necesară competițiilor, am tot făcut ore întregi de așa numită “saună”, ceea ce înseamnă, de fapt, un costum special în care trebuie să faci mișcare pentru a stimula cât mai mult arderile, iar corpul meu s-a obișnuit cu temperaturi ridicate”, destăinuie judocanul.

Cumva, toate preferințele și alegerile sale sunt, totuși, legate de judo, sportul pe care îl practică. La o analiză, mai atentă, însă, acest lucru nu este chiar așa de neobișnuit.

“Aș fi putut să aleg și eu să fac altceva, să ies, să mă distrez, în locul antrenamentelor zilnice, dar fără muncă nu ajungi la succes. Dacă ar fi să aleg, din nou, nu cred că aș alege altceva. Judo mi-a dat și multe lecții de viață. Am învățat, în primul rând, disciplina, pentru că fiind un sport de origine japoneză, se definește prin disciplină”, explică Alex.

Îi place bucătăria italiană. Pastele sunt preferatele sale, deși, nu are voie să mânânce, cât ar pofti, trebuie să se mențină în formă, mai recunoaște tânărul zâmbind.

Succesul, nu vine ușor. Sunt zile întregi de antrenamente și foarte puțin timp liber. Motiv pentru care, dacă ar avea acest timp, judoka spune, râzând sincer, că ar dormi.

Visuri și aspirații

Într-un viitor, nu foarte îndepărtat, Alexandru își propune să devină antrenor și, de asemenea, își dorește o familie. Iubește copii și promite că neapărat îi va duce pe ai săi la judo. Până atunci, însă, îl așteaptă multe alte competiții, printre care cea de la Paris, unde își dorește să obțină o medalie, singura care îi lipsește din palmares.

Prieteni nu are mulți, dar cei pe care îi are, în ciuda faptului că se întâlnesc rar, sunt cei care i-au fost mereu alături.

“Nu pot să spun că am mulți prieteni, dar cu cei pe care îi am, ținem legătura mereu, chiar dacă ne vedem mai rar. În ce privește susținerea, la început nu prea m-au susținut, nici prietenii, nici familia, pentru că, din păcate, în România, judo nu este un sport promovat și nu știau ce înseamnă. Mai târziu când au înțeles și ei în ce constă și când au început să apară rezultatele, au rămas alături de mine și m-au susținut. Cu toate acestea, succesul meu, pe lângă multă muncă și perseverență, în mare parte, se datorează antrenorului Tamas Gergely”, susține sportivul.

Rezultate la judo

Antrenat de Tamas Gergely și Gianina Andreică, la vârsta de 18 ani, Bologa, a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial pentru juniori (sub 21 de ani) de la Eger. În 2016 a câștigat Open-ul de la Heidelberg și Grand Prix-ul de la Birmingham. Și-a făcut debutul paralimpic la ediția din 2016 de la Rio de Janeiro, unde a trecut în turul întâi de sud-coreeanul Lee Min-jae, apoi de dublul campion mondial, algerianul Mouloud Noura. În semifinală a pierdut cu japonezul Hirose Makoto, care în cele din urmă a cucerit medalia de aur. În recalificări l-a învins pe Henry Borges din Uruguay, câștigând medalia de bronz. La 25 de ani, Florin Alexandru Bologa a obținut cea de-a doua medalie olimpică. La Tokyo, a câștigat bronzul la Jocurile Paralimpice, la categoria 60 de kilograme în competiția de judo. Potrivit propriilor declarații, un moment de neatenție l-a făcut să piardă în semifinală.

„În finală aş fi avut meci cu un sportiv din Kazahstan pe care l-am învins de fiecare dată când ne-am întâlnit, cred că e 5-0 pentru mine la meciurile directe. Aşa că aş fi intrat cu un moral foarte bun, în finală şi pot spune că aş fi avut şanse foarte mari de a ieşi campion”, a declarat Alex, susținând, totuși, că obiecivul său a fost să revină în țară cu un loc pe podium și că a îndeplinit acest obiectiv.

Magia Sărbătorilor pentru Alex Bologa

Momentan, profită de puținele momente de respiro înainte de a reîncepe antrenamentele dure pentru competițiile care urmează. De asemenea, în contextul lunii magice care a început, sportivul își dorește să petreacă timpul în spirit de sărbătoare.

“Din punctul meu de vedere, sărbătorile de iarnă, sunt acele momente unice din an, pe care le petreci în spirit de Crăciun: mirosul bradului, al portocalelor, sunetul colinzilor alături de cei dragi… Îmi doresc ca să îmi aducă, Moșul, cât mai multe medalii strălucitoare în noul an!”

Asta îți dorim și noi Alex. Pentru perseverența, implicarea și munca ta continuă. Pentru lecția de viață pe care ne-o oferi zi de zi. Pentru că ești un român-campion, îți urăm succes și să continui să ne faci mândri!!!

 

Sursa Foto: Arhiva personală Alex Bologa

Related posts

Leave a Comment