Tot mai mulți clujeni se orientează spre consumul de produse tradiționale, chiar dacă ele nu sunt atestate oficial ca atare. Potrivit reprezentanților Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj există trei factori care stimulează această tendință. Primul este faptul că produsele tradiționale sunt de o calitate foarte ridicată. Al doilea factor este reprezentat de faptul că au apărut rețele funcționale de distribuție, care asigură accesul cumpărătorilor la alimentele produse în regiune, la prețuri corecte. Al treilea factor este reprezentat de politicile publice promovate de Uniunea Europeană, prin conceptul ”De la fermă la furculiță”, care înseamnă susținerea lanțurilor scurte de aprovizionare.
Consumul de produse alimentare tradiționale, atestate sau nu, a crescut în Cluj-Napoca cu peste 20 la sută, în ultimii cinci ani. Tendința este una de creștere în continuare. Specialiștii în industria alimentară spun că mulți dintre cumpărători preferă aceste produse pentru că redescoperă gusturile copilăriei. De asemenea, oferta de produse cu rețete ca odinioară este tot mai diversificată, datorită micilor afaceri de familie. O astfel de afacere este mica brutărie din Turda Pâinea de sub deal în care antreprenorul Sebastian Câmpean muncește alături de soție, de mama sa și de fratele său.
Clujenii apreciază și produsele tradiționale aduse din alte regiuni ale țării, care sunt disponibile în cadrul micilor târguri, care sunt organizate permanent în oraș.
Această tendință este stimulată de specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj și de cei ai clusterului AgroTransilvania. Universitatea clujeană organizează în fiecare an un festival al alimentelor tradiționale, care aduce pe mesele clujenilor rețete vechi, redescoperite de studenți în satele și orașele lor natale. Unele dintre aceste rețete ajung fie în restaurantele clujene, fie în micile fabrici deschide de antreprenori locali.