Clujul se pregătește de începerea TIFF

Cel mai important festival de film din România, TIFF, se pregătește de debut. Tema ediției din acest an este iubirea. Deja, este cunoscut numele invitatului special care va primi Premiul pentru Întreaga Activitate. Este vorba de actorul australian Geoffrey Rush, interpretul rolului căpitanului pirat Hector Barbosa. În total, la TIFF, vor fi proiectate 200 de filme.

Ediția din acest an a TIFF va începe în data de 9 iunie. Pelicula de deschidere, care va fi proiectată în cinematograful amenajat în aer liber, în Piața Unirii, este Confort Nordic. O parte a echipei filmului va fi prezentă la deschidere, inclusiv actorul britanic Timothy Spall, cunoscut mai ales pentru rolul lui Peter Pettigrew din seria Harry Potter. Un alt mare actor, de data aceasta australian, va participa la ceremonia de premiere din 17 iunie, în care va primi Premiul pentru Întreaga Activitate, spune fondatorul TIFF, Tudor Giurgiu.

Ediția din acest an a festivalului de la Cluj are ca temă principală iubirea, spune directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.

În acest an, în competiția oficială a TIFF nu se află nici un film românesc. Există doar două coproducții românești în competiția pentru cel mai bun documentar. Însă organizatorii TIFF se așteaptă ca filmul Carbon din Republica Moldova să aibă mare trecere la public. Ediția din acest an a TIFF va însemna și multe evenimente în spații neconvenționale, precum strada Mihail Kogălniceanu din centrul Clujului ori castelul Banffy din Bonțida. Pe lângă filmele noi, unele dintre ele prezentate în premieră mondială, vor putea fi vizionate și filme clasice, precum o versiune restaurată a peliculei Casablanca, în regia lui Michael Curtis.

Related posts

Leave a Comment