Simona Halep a fost suspendată 4 ani și jumătate pentru dopaj

Simona Halep, dublă campioană de mare șlem, a fost suspendată timp de patru ani și jumătate din cauza încălcării programului antidoping la tenis. Un tribunal independent a stabilit că românca în vârstă de 31 de ani a comis încălcări „intenţionate” ale regulamentului antidoping. Halep a declarat că intenționează să facă recurs împotriva deciziei la Curtea de Arbitraj pentru Sport.

Fostul număr unu mondial, Halep, a fost testat pozitiv pentru utilizarea substanței roxadustat la US Open de anul trecut. De asemenea, a fost găsită vinovată de folosirea unei substanțe sau a unei metode interzise nespecificate în 2022, după ce au fost găsite nereguli în pașaportul ei biologic.

Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep că a luat un supliment contaminat, dar a decis că nu corespunde cu concentrația de roxadustat găsită în proba ei de urină. Roxadustat este un medicament anti-anemie care stimulează producția de globule roșii în organism.

La fel ca alți jucători suspendați pentru doping, Simona va contesta decizia

De asemenea, comisia a declarat că nu are niciun motiv să se îndoiască de „opinia puternică” unanimă la care au ajuns trei experți independenți conform căreia „dopajul probabil” a fost explicația neregulilor din pașaportul ei biologic. Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, ceea ce înseamnă că va putea juca din nou pe 7 octombrie 2026, când va ava 35 de ani. Cu toate acestea, concluziile tribunalului pot fi atacate cu recurs, iar Halep a indicat că va contesta verdictul, conform BBC.

„Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea și, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața tenisului. Iau în serios regulile care guvernează sportul nostru și mă
mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată cu bună știință sau intenționat vreo substanță interzisă. Am refuzat să accept decizia suspendării pe patru ani” a declarat românca. Halep a spus că și-a „ajustat” suplimentele nutriționale la recomandarea echipei sale înainte de sezonul suprafețelor de ciment din 2022 și că „niciunul dintre ingredientele enumerate nu includea substanțe interzise”.

CITEȘTE ȘI:

Simona Halep s-a calificat în semifinalele de la Wimbledon, după un nou meci solicitant

Turneul de la Melbourne, câștigat de Simona Halep

 

Related posts

Leave a Comment