De ce rămâne Clujul cel mai scump oraș din România, din punct de vedere imobiliar

Clujul rămâne și în 2020 cel mai scump oraș din România, din punctul de vedere al proprietăților imobiliare. Potrivit unei analize realizate de portalul imobiliare.ro, prețul mediu pentru un metru pătrat de apartament în Cluj este de 1.610 euro. În comparație, un metru pătrat de apartament în București costă în medie 1.380 de euro, în Timișoara 1.230 de euro, iar în Constanța 1.160 de euro. Datele au fost adunate în trimestrul III al anului 2019.

Clujul a devenit cel mai scump oraș din România deoarece cererea de apartamente este mai mare decât oferta. În oraș există peste 22.000 de oameni care muncesc în IT și peste 17.000 de angajați ai unor companii multinaționale din domeniul serviciilor de afaceri. De asemenea, există peste 100.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi. Dintre aceștia, câteva mii provin din străinătate, mai ales din țări precum Franța, Germania sau Belgia. De asemenea, în Cluj există mii de expați. Toți acești oameni, cu venituri mai mari decât media, sunt dispuși să plătească prețurile cerute de vânzătorii de apartamente. Atâta vreme cât cererea de apartamente va rămâne mare, prețurile vor continua să crească, este de părere analistul economic Adrian Crivii.

Potrivit datelor oficiale, în ultimul an, prețul apartamentelor din Cluj a crescut cu 6,2 la sută. În ultimii cinci ani, prețul mediu al apartamentelor din Cluj a crescut cu 68,7 la sută.

Mai multe detalii, în emisiunea Business Cafe, moderată de Raul Chiș, la Via Cluj TV

Related posts

Leave a Comment