Se prefigurează un parteneriat ruso-american pe subiectul iranian


Principalul subiect al discuţiilor pe care preşedintele american, Barack Obama, le-a avut ieri cu omologul său rus, Dmitri Medvedev a fost programul nuclear iranian . Preşedinţii celor două influente state din lume s-au întâlnit cu prilejul Adunării Generale a ONU, care a avut loc zilele acestea la New York.Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a făcut miercuri un pas în vederea apropierii de Barack Obama recunoscând în faţa preşedintelui american că sancţiunile ar putea fi “inevitabile” împotriva Iranului dacă ţara sfidează comunitatea internaţională cu programul său nuclear. “Sancţiunile au rareori rezultate productive, dar, în anumite cazuri, sancţiunile sunt inevitabile”, a declarat Medvedev după o întrevedere la New York cu Barack Obama în cadrul Adunării Generale anuale a Naţiunilor Unite.
Astfel, preşedintele american, Barack Obama, a obţinut, în întâlnirea cu cel rus, Dmitri Medvedev, mai mult decât erau aşteptările, cel puţin la nivelul declaraţiilor. Medvedev a deschis ieri uşa potenţialului sancţiunilor împotriva Iranului, ca recompensă la decizia lui Obama de a renunţa la scutul anti-rachetă în Europa de Est. În vreme ce oficialii americani şi ruşi au negat că ar fi vorba de un schimb de favoruri, Medvedev a spus clar, în plenul Adunării Generale ONU, că decizia lui Obama în legătură cu planul fostului preşedinte, George Walker Bush, plan furios acuzat de Moscova, merită un răspuns pozitiv. Dar, dacă preşedintele rus s-a limitat în a declara, după întâlnirea cu cel american: “Credem că trebuie să ajutăm Iranul să o ia în direcţia cea bună”, Barack Obama a fost ceva mai specific.
În concluzie, preşedintele america Barack Obama: “Cred că am convenit amândoi că, dacă Iranul nu răspunde unor negocieri serioase ca să … problema într-un mod care să asigure comunitatea internaţională că îşi îndeplineşte angajamentele şi că nu construieşte arme nucleare, atunci va trebui să luăm măsuri suplimentare, iar sancţiunile suplimentare severe rămân o posibilitate”.

Related posts

Leave a Comment