Primarul Moscovei cheamă să fie sabotată producţia moldovenească şi îl face consilier pe Oleg Voronin

Decizia autorităţilor Republicii Moldova de a declara ziua de 28 iunie – Zi a ocupaţiei sovietice este o încercare provocatoare de a denatura realitatea istoriei, a declarat, joi, liderul organizaţiei moscovite a partidului “Edinaia Rossia“, primarul Moscovei, Iurie Lujkov, transmite agenţia RIA Novosti.“Nu doar că este un pas neprietenesc, este o demonstrare de ostilitate faţă de Rusia“, a accentuat primarul capitalei ruse.
Potrivit liderului moscovit, decizia lui Ghimpu sună şi mai profanator când toată lumea a sărbătorit 65 de ani de la Victoria poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei.
“Noi, membrii partidului “Edinaia Rossia“ din Moscova chemăm toţi moscoviţii şi toţi ruşii să înceteze procurarea tuturor produselor moldoveneşti până când guvernanţii Moldovei nu vor abroga această decizie sălbatică şi nu vor aduce scuze cetăţenilor Moldovei şi ai Rusiei“, a concluzionat sursa citată.
Declaraţiile lui Lujcov au urmat după ce, miercuri, Duma de Stat a Rusiei a calificat Decretul Ghimpu drept un act de campanie politică, îndreptat împotriva relaţiilor moldo-ruse.
Anterior, mai multe publicaţii ruseşti s-au grăbit să anunţe că unul dintre liderii Alianţei de guvernare – Marian Lupu – a abrogat Decretul semnat de Mihai Ghimpu. Totodată, miercuri, menținându-l în funcției pe Mihai Ghimpu, Lupu a susținut menținerea în vigoare a Decretului lui Mihai Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie drept zi a ocupației sovietice. Potrivit legislației, respectivul Decret poate fi anulat sau de către semnatarul acestuia, sau de succesorul lui.
Ieri presa de la Chişinău a anunţat că Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte moldovean Vladmir Voronin, va fi consilier economic al Primăriei de la Moscova.

Related posts

Leave a Comment