„Rospotrebnodzor”-ul solicită intensificarea controlului asupra calităţii vinurilor moldoveneşti

„Rospotrebnodzor”-ul a rebutat din nou un lot de vinuri moldoveneşti importate în Rusia şi acum solicită intensificarea măsurilor de control a livrărilor din această ţară, se indică în comunicatul amplasat pe siteul structurii.Anterior, Serviciul Federal de supraveghere în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor şi bunăstării omului a comunicat în mai multe rînduri despre necorespunderea unor loturi mari de vinuri moldoveneşti exigenţelor stabilite, scrie RIA Novosti.
„La momentul actual continuă să fie identificate în cadrul activităţii de supraveghere vinuri brute din Republica Moldova, care nu corespund exigenţelor securităţii. Astfel, în prezent se află la certificare concluzia sanitaro-epidemiologică de necorespundere la „SanPin”-ul 2.3.2. 1078-01 „Cerinţele igienice pentru securitate şi valoare nutritivă ale materiei prime alimentare şi produselor” loturi de vin roşu sec de masă „Cabernet” (producător „Carahasani vin”)”, – se indică în comunicatul de presă.
În legătură cu aceasta „Rospotrebnodzor”-ul declară că Guvernul Republicii Moldova nu este în stare să asigure funcţionarea stabilă în furnizarea produselor vinicole în Rusia şi solicită să se ia măsuri suplimentare pentru intensificarea măsurilor de supraveghere a livrărilor în ţară a vinurilor moldoveneşti.
Epopeea privind furnizarea vinurilor moldoveneşti în Rusia continuă din anul 2006, când „Rospotrebnodzor”-ul a introdus interdicţia de importare a produselor vinicole din Republica Moldova din motive de ssecuritate şi calitate. Din vara anului 2007 însă produsele de la peste 40 de întreprinderi vinificole moldoveneşti au trecut expertiza sanitaro-epidemiologică şi livrările au fost reluate. În aprilie 2010„Rospotrebnodzor”-ul iarăşi a rebutat un lot mare de vinuri moldoveneşti în volum de 47 mii de litri din cauza „ necorespunderii produselor cu exigenţele securităţii”. Multe mijloace de informare în masă ruseşti şi internaţionale au explicat restricţiile impuse de „Rospotrebnodzor” inclusiv prin motive politice – înrăutăţirea relaţiilor Moscovei cu ţările, din care s-a interzis importarea produselor. În cadrul serviciul respectiv aceste declaraţii au fost întotdeauna respinse. Între timp relaţiile dintre Republica Moldova şi Rusia în ultimele zile s-au complicat – după ce Preşedintele interimar al republicii Mihai Ghimpu a semnat decretul privind declararea datei de 28 iunie „zi a ocupaţiei sovietice”. Acest pas al autorităţilor moldoveneşti a fost criticat dur de Moscova.

Related posts

Leave a Comment