Pirita – vedeta ediției de toamnă la MINERALIA

Ediția de toamnă expoziției MINERALIA va avea loc în perioada 6-8 octombrie 2023, în incinta Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Galeria Cellarium, zilnic, între orele 10:00 – 18:00 (ultima intrare la 17:00).

Potrivit organizatorilor, toamna vine la Cluj cu o expoziţie plină de culoare, ocazie unică pentru a descoperi minunata lume a cristalelor.

Astfel, pentru doamne şi domnişoare, vor fi prezentate bijuterii unicat din pietre fine, pietre preţioase şi semipreţioase: acvamarin albastru, malachit cu nuanţe de verde, ametist violet, citrin galben, chihlimbar auriu, coral roşu, perle cu străluciri de alb sidefat, turmalină multicoloră. Colecţionarii sau pasionaţii de minerale vor găsi cristale naturale de cuarţ sau pirită, eşantioane din sute de specii minerale, roci, obiecte sculptate, agate, geode şi fosile.

Vedeta acestei ediţii va fi PIRITA. O sulfură de fier, pirita apare frecvent, în diferite roci, uşor de recunoscut datorită strălucirii ei. Culoarea aurie strălucitoare a făcut, însă, ca ea să fie cunoscută şi ca “aurul proştilor”, fiind adesea confundată cu metalul nobil. Caracteristica cea mai importantă pentru piesele brute este apariţia ei sub forma unor cristale cubice perfecte, greu de egalat în lumea minerală. Bucăţi masive de pirită pot fi tăiate, mai apoi şlefuite sau faţetate, pentru a crea bijuterii monominerale sau pentru a completa monturi complexe.

CITEȘTE ȘI:

Amplă expoziţie de pictură și artă decorativă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Bijuteriile de autor, noua tendință din moda clujeană

Related posts

Leave a Comment