în toată Anglia va intra în vigoare duminică o interdicție a anumitor produse din plastic de unică folosință. Magazinele și companiile de ospitalitate nu vor mai putea furniza tacâmuri din plastic, baloane cu bețișoare și pahare din polistiren în conformitate cu noile reguli.
Guvernul spune că această mișcare va „aborda flagelul gunoiului și va proteja mediul de poluarea cu plastic”. Consiliile au avertizat că unele firme nu sunt pregătite pentru schimbare. Aproximativ 1,1 miliarde de farfurii de unică folosință și peste patru miliarde de tacâmuri din plastic sunt folosite în Anglia în fiecare an, sugerează cifrele guvernamentale. Majoritatea acestor produse nu pot fi reciclate și poate dura sute de ani pentru a se biodegrada în gropile de gunoi.
De duminică, noi restricții vor fi aplicate și pentru furnizarea farfuriilor, bolurilor și tăvilor din plastic de unică folosință, dar sunt în vigoare scutiri pentru produsele la pachet și alte servicii care vând alimente preambalate.
Unii militanți pentru mediu nu sunt mulțumiți cu măsurile luate
Noile reguli, care au fost anunțate pentru prima dată în ianuarie, fac parte dintr-un obiectiv mai larg de eliminare a deșeurilor de plastic până în 2042. Ministrul Mediului, Rebecca Pow, a declarat că guvernul a implementat deja interdicții de „nivel mondial” asupra paielor, lingurițelor de plastic și mugurilor de bumbac, precum și taxe pentru pungi de transport și o taxă industrială pentru importurile mari de ambalaje din plastic, conform BBC.
Darren Rodwell, purtătorul de cuvânt al LGA pentru mediu, a declarat: „Aceasta este o politică valoroasă de reducere a deșeurilor, dar mai sunt încă multe de făcut”. Unii militanți pentru mediu au criticat guvernul pentru că nu a introdus restricții mai mari asupra produselor din plastic.
Anna Diski, militant pentru plastic pentru Greenpeace Marea Britanie, a declarat pentru BBC: „Legislarea interdicțiilor cu simboluri pentru câteva articole din plastic de unică folosință la fiecare câțiva ani… [este] complet inadecvată pentru amploarea problemei. În loc de această abordare fragmentară, guvernul trebuie să abordeze problema la sursă și să lanseze o strategie serioasă pentru reducerea cantitatății de plastic produsă”.
CITEȘTE ȘI: