Oamenii de știință spun că anumite tipuri de microparticule de plastic din nori ar putea juca un rol cheie în formarea rapidă a norilor, care ar putea afecta în cele din urmă clima generală. Cercetătorii au găsit particule minuscule de plastic în nori și ar putea contribui la schimbările climatice.
Oamenii de știință au colectat apă din norii care înconjoară Muntele Fuji și Muntele Oyama din Japonia la altitudini cuprinse între 1.300-3.776 m și apoi au aplicat tehnici avansate de imagistică pentru determinarea microparticulelor de plastic.
În microparticulelor de plastic din aer au fost găsite nouă tipuri diferite de polimeri și un tip de cauciuc, la concentrații cuprinse între 6,7-13,9 bucăți pe litru și dimensiuni cuprinse între 7,1-94,6 micrometri, conform newssky.
„În general, descoperirile noastre sugerează că microparticulele de plastic de mare altitudine ar putea influența formarea norilor și, la rândul lor, ar putea modifica clima”, au scris oamenii de știință în studiul publicat în jurnalul Environmental Chemical Letters, primul studiu care detectează microparticulele de plastic purtate în apa norului, atât în troposfera liberă, cât și în stratul limită atmosferic.
Într-o declarație despre studiu, Universitatea Waseda a spus că cercetările arată că „microparticulele sunt ingerate sau inhalate de oameni și animale deopotrivă și au fost detectate în mai multe organe precum plămâni, inimă, dar și în sânge, placentă și fecale.
10 milioane de tone din aceste bucăți de plastic ajung în ocean, eliberate odată cu pulverizarea valurilor și își găsesc drumul în atmosferă. Acest lucru implică faptul că microparticulele ar putea fi devenit o componentă esențială a norilor, contaminând astfel aproape tot ceea ce mâncăm și bem prin „ploi de plastic”.
CITEȘTE ȘI:
Cultivarea algelor în Sahara este cea mai recentă soluție pentru criza climatică