În 26 mai 1679, la București, era pusă piatra de temelie a mănăstirii Cotroceni, unul dintre cele mai frumoase monumente istorice demolate de Nicolae Ceaușescu. Mănăstirea a fost reconstruită după anul 2000, în incinta Palatului Cotroceni, a cărui menire este să servească drept reședință regală, scrie RFI în Pagina de istorie.
Ctitorul mănăstirii a fost unul dintre cei mai controversați domnitori români: Șerban Cantacuzino. Acesta s-a visat drept împărat al Constantinopolelui, a vrut să fondeze o dinastie în Valahia, i-a persecutat pe catolici și a sfârșit otrăvit de rudele sale.
Mănăstirea Cotroceni a fost fondată de Șerban Cantacuzino în semn de recunoștință pentru ajutorul divin care l-a scăpat din mâinile oștenilor trimiși de Duca Vodă să îl ucidă. Șerban Cantacuzino a decis să închine această mănăstire Muntelui Athos.
Mănăstirea Cotroceni avea în subordine alte 20 de mănăstiri și schituri închinate, deținea domenii vaste, precum și un mare număr de sclavi romi, care erau exploatați nemilos de către călugării greci în grija cărora fusese dată mănăstirea.
Cei mai mulți dintre banii strânși de această mănăstire erau trimiși la Muntele Athos, pentru că domnitorul valah Șerban Cantacuzino dorea să fie considerat drept un protector al ortodocșilor din Peninsula Balcanică. Mănăstirea avea și case domnești, folosite de mai mulți voievozi.
Palatul Cotroceni, contruit în jurul mănăstirii
Domnitorul Alexandru Ioan I Cuza a secularizat averile mănăstirii, cu care a înzestrat statul român. Regele Carol I a decis să construiască Palatul Cotroceni, una dintre cele mai frumoase reședințe regale din această parte a Europei, chiar în jurul mănăstirii. Însă ulterior comuniștii au confiscat Palatul Cotroceni în 1948 și au închis biserica mănăstirii, care a căzut în ruină. Apoi a fost grav afectată de cutremurul din 1977.
În 1984, dictatorul Nicolae Ceaușescu, care folosea Palatul Cotroceni drept casă de oaspeți, a decis demolarea bisericii. Unele dintre elementele sale au fost salvate și duse la mănăstirea Cernica.
După căderea comunismului, Palatul Cotroceni a fost afectat altui scop decât cel dorit de Regele Carol I.
Reconstruirea bisericii
După anul 2000, a început reconstrucția bisericii mănăstirii Cotroceni, iar noul lăcaș de cult a fost sfințit în anul 2009.
Ctitorul mănăstirii a avut un destin la fel de zbuciumat ca și cel al monumentului istoric. Pe linie paternă, Șerban Cantacuzino provenea dintr-o familie bizantină plecată în pribegie după căderea Constantinopolelui, în 1453. Pe linie maternă, bunicul său era domnitorul Valahiei, Radu Șerban.
În 1678, Șerban Cantacuzino a cumpărat domnia de la turci, cu 600.000 de galbeni. Domnitorul a fost un despot luminat. Pe de o parte, i-a terorizat pe boieri cu accesele sale despotice. În plus, i-a persecutat pe catolicii din țara sa, pe care voia să îi silească să adopte credința greco-orientală.
Citește întregul articol pe RFI.ro.
Citește și alte Pagini de istorie AICI.
[…] Pagina de istorie: Mănăstirea Cotroceni, ctitorită de un domnitor controversat, demolată de Cea… […]