În primăvara anului 1453, otomanii au început asediul celui mai strălucitor oraș din această parte a lumii, Constantinopole. Era orașul care simboliza ideea de imperiu universal, în calitate de capitală a Imperiului Roman, devenit Imperiul Roman de Răsărit, apoi Imperiul Bizatin. În sprijinul bizantinilor asediați de otomani au venit doar mici grupuri de mercenari, precum și câteva grupuri de soldați italieni, îndemnați de Papă să ia apărarea orașului creștin.
Nu au vrut unitatea bisericii
Bizantinii sperau că vor primi ajutorul Occidentului. Însă cavalerii catolici erau exasperați de duplicitatea bizantinilor, astfel că au rămas acasă. Pe de o parte, bizantinii semnaseră Unirea din 1439 dintre Biserica Catolică și cea Greco-Orientală, iar pe de altă parte, numeroși călugări și aristocrați agitau spiritele împotriva Unirii.
Adversarii Unirii spuneau că preferă să vadă în Constantinopole turbanul musulmanilor decât tiarele episcopilor catolici. 29 mai 1453 a fost ziua în care această dorință li s-a împlinit, iar orașul a fost martirizat de invadatorii turci, care au ucis, violat, înrobit sau mutilat pe cei care au avut nenorocul să le iasă în cale. Conducătorul apărătorilor, împăratul Constantin al XI-lea, a murit pe ziduri, cu arma în mână. Unii cronicari afirmă că trupul împăratului bizantin a fost identificat după încălțămintea de purpură pe care doar el avea dreptul să o poarte.
Legenda împăratului Constantin
Există și legende care spun că trupul împăratului nu a fost găsit, pentru că ar fi fost ascuns de îngeri, pentru a nu fi profanat de musulmani, și că va fi găsit abia în ziua în care Constantinopolul va fi eliberat și va redeveni creștin. Împăratul Constantin al XI-lea a făcut tot ceea ce a fost posibil pentru a pregăti apărarea orașului, însă nu a fost suficient, în condițiile în care unii dintre locuitorii capitalei bizantine au refuzat să lupte, furioși pe faptul că împăratul era un apărător sincer al Unirii bisericești.
Citește întregul articol pe RFI.ro.
Citește și alte Pagini de istorie AICI.
[…] Pagina de istorie: Legendele căderii orașului Constantinopole […]