Pagina de istorie: Cardinalul român care e evadat din arestul Securității

În 5 iunie 1912, în satul Teleac, comuna Gornești, județul Mureș, venea pe lume viitorul cardinal Alexandru Todea. El provenea dintr-o familie de țărani, care avea 16 copii, scrie RFI în Pagina de istorie.

Alexandru Todea a fost student al Academiei Teologice Greco-Catolice din Blaj. Mitropolitul Vasile Suciu a remarcat inteligența deosebită a lui Alexandru Todea și a decis să îl trimită la studii în Roma, la Colegiul De Propaganda Fide.

Alexandru Todea a studiat acolo Filosofia și Teologia și a decis să devină preot. În 1938, episcopul Iuliu Hossu, cel care avea să devină primul cardinal român din istorie, l-a hirotonit diacon, iar un an mai târziu, episcopul greco-catolic rus, aflat în exil, Alexander Evreinov, l-a hirotonit preot la Roma.

În 1940, Alexandru Todea a obținut doctoratul în Teologie, iar apoi, în același an, s-a întors în țară, la Blaj. A fost numit secretar mitropolitan, iar din 1941, a început să predea, în calitate de profesor al mai multor școli din Blaj, materii precum religia, latina și italiana.

În anul 1945, Alexandru Todea a fost numit protopop al Reghinului. A devenit unul dintre oponenții regimului comunist, astfel că a fost arestat de mai multe ori. În 1948, a reușit să evadeze din arestul Securității din Reghin. A reușit să stea ascuns timp de trei ani și trei luni.

În contextul în care comuniștii au interzis Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, iar episcopii titulari au fost arestați, Vaticanul a decis hirotonirea unor episcopi auxiliari, care să preia conducerea clandestină a Bisericii. Unul dintre acești episcopi clandestini a fost Alexandru Todea. A fost hirotonit în secret, în 1950, de către episcopul romano-catolic Iosif Schubert. La ceremonie a asistat o singură persoană: preotul George Guțiu, devenit mai târziu arhiepiscop greco-catolic de Cluj-Gherla.

Alexandru Todea a primit titlul de episcop de Cesaropolis, însă, în fapt, era auxiliar al episcopului Ioan Suciu, administratorul apostolic al Arhiepiscopiei de Alba Iulia și Făgăraș. În 1951, Alexandru Todea a fost arestat și trimis în judecată. Procurorul comunist a cerut condamnarea sa la moarte. Însă, Tribunalul Militar București l-a condamnat la muncă silnică pe viață.

Alexandru Todea a fost dus în închisoarea din Sighetu Marmației, unde erau închiși și ceilalți ierarhi catolici. Acolo, a devenit șeful echipei de măturători. Astfel, a avut ocazia să îi ofere dezlegarea de păcate lui Iuliu Maniu, aflat pe patul de moarte.

Citiți întregul articol pe  RFI.ro.

Related posts

One Thought to “Pagina de istorie: Cardinalul român care e evadat din arestul Securității”

Leave a Comment