Pagina de istorie: Principele Nicolae al României sau cum îți marchează familia destinul

În 9 iunie 1977, în exil, se stingea din viața Principele Nicolae al României. Este vorba de un membru al Familiei Regale a României care, în diferite momente istorice, a fost luat în calcul drept pretendent pentru coroanele României, Ungariei și Poloniei. A fost doar Regent al României, însă a detestat acest rol, scrie RFI în Pagina de istorie.

A studiat la Colegiul Eton

Principele Nicolae al României a venit pe lume în anul 1903. Era fiul Principelui Moștenitor Ferdinand și al Principesei Maria ai României. Și-a petrecut copilăria pe Domeniul Regal Sinaia. A fost trimis să studieze la una dintre școlile de elită din Marea Britanie, Colegiul Eton.

În anul 1914, din cauza izbucnirii Primului Război Mondial, a revenit în țară, unde a cunoscut tragedia morții frățiorului său, Principele Mircea, precum și refugiul la Iași. În perioada în care fratele său, Carol, s-a căsătorit cu Zizi Lambrino și a renunțat la titlul și la prerogativele de principe moștenitor, au fost mai mulți lideri politici care i-au cerut Regelui Ferdinand I proclamarea lui Nicolae drept principe moștenitor.

După încheierea războiului, Principele Nicolae al României s-a întors la Colegiul Eton, pentru a-și termina studiile.

Era să fie rege al Ungariei și al Poloniei

În acea perioadă, mai mulți lideri maghiari, printre care contele Miklos Banffy, au cerut aducerea Principelui Nicolae pe tronul Ungariei. Ei pledau pentru apropierea României de Ungaria și chiar pentru crearea unei uniuni statale între cele două țări.

După finalizarea studiilor, Nicolae al României a urmat un stagiu în marina britanică, cea mai puternică din lume, în acea vreme. Tot în acea perioadă, în condițiile în care România și Polonia erau aliate apropiate, iar mareșalul Jozef Pilsudski lua în calcul restaurarea monarhiei în Polonia, Principele Nicolae era considerat drept un candidat serios pentru tronul polonez.

A ajuns regent

Însă, în 1926, după ce Carol a renunțat din nou la titlul de principe moștenitor, Parlamentul l-a proclamat principe de Coroană pe nepotul Regelui Ferdinand I, Mihai. Pentru că Regele României era grav bolnav, Ferdinand I a decis formarea unui Consiliu de Regență, care să conducă țara în eventualitatea în care Mihai ar fi devenit rege minor. Consiliul era format din Principele Nicolae, din patriarhul ortodox Miron Cristea și din președintele Înaltei Curți de Casație, Gheorghe Buzdugan.

Regele Ferdinand I a murit în 1927, iar Nicolae a devenit Regent. Nu și-a dorit niciodată această poziție, de aceea a susținut cu entuziasm revenirea fratelui său, Carol, în România. Acesta s-a încoronat Rege al României în 8 iunie 1930. Însă relația dintre cei doi frați s-a deteriorat rapid.

Citește pe RFI.ro cum i-a marcat destinul Principelui Nicolae familia sa.

Citește și alte Pagini de istorie AICI.

Related posts

Leave a Comment