Pagina de istorie: Bogata moștenire (simbolică) a lui Napoleon I

În 26 februarie 1815, Napoleon Bonaparte evada din insula Elba, unde fusese exilat după înfrângerea sa în bătălia de la Leipzig. Evadarea împăratului francezilor a reaprins flăcările războiului, care cuprinsese Europa încă de la izbucnirea Revoluției franceze din 1789, scrie RFI în Pagina de istorie.

Cea de-a doua domnie a lui Napoleon Bonaparte nu a ținut decât 100 de zile. Însă împăratul francez a lăsat o bogată moștenire simbolică, din care s-au alimentat revoluțiile care au cuprins Europa în secolul al XIX-lea.

Napoleon Bonaparte este una dintre cele mai cunoscute figuri istorice. S-a născut în 1769, în Corsica. Familia sa avea origini în mica nobilime italiană stabilită pe insulă în perioada în care Corsica era controlată de Genova.

Napoleon Bonaparte a fost trimis la o școală teologică pentru a învăța limba franceză, apoi a fost admis la academia militară din Brienne le Chateau. Au urmat studii la Școala Militară din Paris. În 1789, la izbucnirea Revoluției franceze, Napoleon Bonaparte era sublocotenent. Inițial, ar fi vrut să lupte pentru eliberarea insulei sale de sub dominația franceză, după cum scria chiar tânărul ofițer. În cele din urmă, s-a alăturat facțiunii iacobine.

Succesele militare i-au adus lui Napoleon Bonaparte avansarea rapidă în ierarhia militară. Un moment de glorie a fost reprezentat de asediul Toulonului. Napoleon Bonaparte, care avea gradul de locotenent-colonel, comanda artileria republicană care asedia portul răsculat și care beneficia de sprijinul englezilor. Victoria rapidă i-a adus gradul de general de brigadă, fără ca Napoleon Bonaparte să fi fost o zi colonel. El a primit comanda artileriei Armatei Franceze din Italia, unde și-a dovedit din nou calitățile de comandant.

Citește tot articolul pe RFI.ro.

Related posts

One Thought to “Pagina de istorie: Bogata moștenire (simbolică) a lui Napoleon I”

  1. […] anul 1801, în timp ce Napoleon era Prim Consul, a negociat un Concordat cu Papa Pius VII, care includea, printre altele, și […]

Leave a Comment