Pagina de istorie: Adevărul despre Jan Sobieski, ultimul rege-cavaler

În 21 mai 1674, pe tronul Uniunii Polono-Lituaniene urca unul dintre cei mai viteji regi din istorie. Jan Sobieski a fost, poate, ultimul rege-cavaler. Generozitatea cu care a intervenit în războiul dintre Habsburgi și otomani a salvat Viena și a schimbat soarta Europei. Peste doar câteva decenii, Habsburgii au uitat de generozitatea polonezilor și au participat la împărțirile Poloniei care au dus la ștergerea regatului de pe harta Europei, scrie RFI în Pagina de istorie.

Jan Sobieski s-a născut în orășelul Olesko, de lângă Liov, în Galiția. Tatăl său, Jakub Sobieski, a fost voievod al Ruteniei și castelan al Cracoviei. Jan Sobieski a terminat Facultatea de Filosofie a Universității Jagellone din Cracovia. După terminarea studiilor, împreună cu fratele său, Marek, a plecat într-o călătorie prin Europa de Vest, care l-a purtat prin Germania, Belgia, Olanda, Franța și Anglia. În cursul călătoriei, a învățat germana, franceza și italiana.

În 1648, cei doi frați s-au întors în Polonia și s-au înrolat voluntari în armata care lupta împotriva răsculatului cazac Bogdan Hmelnițki. Pe câmpul de luptă, Jan Sobieski și-a dobândit rangul de colonel. Apoi, a fost trimis în misiune diplomatică în Imperiul Otoman, unde a învățat limba turcă și cea tătară și a studiat tactica militară otomană. S-a întors în Polonia și a făcut parte din oastea poloneză care a capitulat în fața suedezilor conduși de Regele Carol al X-lea, care dorea și coroana poloneză.

(…)

Regele-cavaler

În 1673, a obținut marea victorie de la Hotin, din Basarabia. Victoria a coincis și cu moartea Regelui Mihail I al Poloniei. Anul următor, Jan Sobieski a fost ales Rege al Poloniei. Țara era devastată de războaiele succesive. Cu toate acestea, el a reușit să organizeze o nouă campanie militară victorioasă împotriva otomanilor, care au cerut pace în 1674. În 1676, a reușit o campanie victorioasă împotriva tătarilor, care au cerut, de asemenea, pace.

Jan Sobieski dorea să organizeze o cruciadă, la cererea Papei Inocențiu al XI-lea, în condițiile în care Imperiul Otoman era în plină expansiune. Nu a reușit acest lucru, însă a reușit, în 1683, să salveze Viena asediată de turci. Intervenția celor 27.000 de cavaleri polonezi a fost decisivă, Jan Sobieski a reușit să învingă o oaste otomană formată din 150.000 de oameni. Această victorie a pus capăt expansiunii otomane din Europa Centrală și a schimbat istoria continentului. Din acel moment, otomanii au trecut în defensivă.

Jan Sobieski are în imaginarul colectiv român o imagine mai puțin conformă cu realitatea istorică. El este unul dintre eroii nuvelei Sobieski și românii, de Constantin Negruzzi. Nuvela omagiază în primul rând eroismul plăieșilor români care apărau Cetatea Neamțului și îl prezintă pe regele Jan Sobieski drept un monarh arogant, dar, totuși, plin de generozitate și noblețe sufletească.

Citiți întregul articol pe RFI.ro.

Citește și alte Pagini de istorie AICI.

Related posts

One Thought to “Pagina de istorie: Adevărul despre Jan Sobieski, ultimul rege-cavaler”

  1. […] Pagina de istorie: Adevărul despre Jan Sobieski, ultimul rege-cavaler […]

Leave a Comment